DTU-udviklet ‘Office-pakke’ skal halvere udledning af spildevand i Østersøen 

NOAH
Illustration: Martins Plume, NOAH.
DTU bidrager med viden om modeller og realtidsstyring i nyt projekt, der skal halvere udledningen af spildevand til Østersøen.
14. marts 2019 kl. 06:09
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Stigende regnmængder, flere storme og hyppigere skybrud sætter afløbssystemerne under pres, og det bliver stadigt sværere for byerne omkring Østersøen at forhindre udledning af beskidt spildevand til havet.

Derfor går DTU og 17 partnere fra landene omkring Østersøen nu sammen om at udvikle værktøjet NOAH, der har som mål at halvere forureningsudledningen fra byerne til Østersøen. DTU skal b.a. bidrage med viden om hydrauliske modeller og realtidsstyring af afløbssystemerne.

»Det bliver et skridt frem mod en mere digital vandsektor. Vi vil gerne være bedre til at styre vandet,« siger Morten Borup, lektor ved Institut for Vand og Miljøteknologi på DTU.

NOAH-projektet ledes af Tallinn University of Technology, og ud over det estiske universitet og DTU deltager fem andre universiteter, ni byer og forsyningsselskaber samt to paraplyorganisationer.

I dag er problemet, at eksempelvis næringsstoffer, miljøfremmede stoffer og bakterier fra det urensede spildevand ender i Østersøen under kraftige regnhændelser. Klimaforandringerne formodes ikke at skrue nede for hyppigheden af den slags hændelser – tværtimod.

Få fuld adgang til WaterTech

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger