DMI frisætter radardata om nedbør – til brug i kampen mod oversvømmelser

Oversvømmelse
Hvor meget regner det, før et område kommer til at se sådan ud? Og hvor meget skal der til før, at vandet også løber ind i kældre o.l. Det bliver nu nemmere at belyse, takket være frie radardata fra DMI. Illustration: Niras. Se større version
Data om nedbørens fordeling i tid og sted over hele landet skal kombineres med andre data og gøre det nemmere at tilpasse kloakker, byggeri m.m. til de ændrede regnmængder.
16. december 2021 kl. 06:28

Fem steder i Danmark står en vejrradar fra DMI (Danmarks Meteorologiske Institut) med en rækkevidde på op mod 240 km. Fra henholdsvis Stevns, Rømø, Vendsyssel, Bornholm og Østjylland sender de impulser ud og måler intensiteten af nedbøren, størrelsen af nedbøren - og dermed også typen af nedbør.

Den viden om nedbør kan bl.a. anvendes ifm. større byggerier og dimensionering af f.eks. kloaknettet, som skal forhindre – eller i hvert fald mindske – oversvømmelser.

Og de store mængder radardata bliver nu frisat; gratis og tilmed nemmere at tilgå.

»Vi håber, at den bølge af radardata, som vi nu frisætter, vil blive brugt af opfindsomme hjerner til at dimensionere og udvikle nye løsninger, der beskytter os mod uønsket vand,« udtaler direktør for DMI Marianne Thyrring.

Mere fyldestgørende billede

Det er rådata, som DMI frigiver, så der er brug for et mellemled. Det er i dette tilfælde Veva (Vejrradar i Vandsektoren), som i forvejen bruger data fra forsyningernes lokale og små radarer samt punktmålinger på nedbør fra DMI’s og Spildevandskomiteen’s målernetværk.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.