Disse brancher er oversete kilder til PFAS-forurening

4. oktober kl. 06:061
Vaskehal
Mange danske vaskehaller har udledt PFAS fra bl.a. polermiddel med spildevandet (Det vides ikke, om denne vaskehal har været blandt synderne, og i dag er hallerne typisk mere miljørigtige, se boks nederst). Illustration: Michael Rothenborg.
Niras har for regionerne gransket danske og internationale undersøgelser og kan nu identificere 3 brancher, der hidtil har været undervurderet i jagten på kilder til PFAS i drikkevand og vandmiljø. Det er vaskehaller, renserier og elektronikbranchen. Regionerne tager resultaterne med til Miljøministeriet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Nationalt har der længe været hovedfokus på relativt få brancher, når myndighederne har skullet opspore kilder til PFAS-forurening i jord, drikkevand og vandmiljø:

Som det bl.a. fremgår af et folketingsspørgsmål fra i fjor, er det primært ’Brandøvelsespladser for træning i slukning af oliebrande eller lignende, Forkromningsindustri, Tæppeindustri, Malingsindustri og Fyldpladser for byggeaffald/ældre lossepladser for dagrenovation.

Få fuld adgang til WaterTech

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til WaterTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
4. oktober kl. 16:52

Sådan får man effektivt spredt stofferne! Men er der fokuseret på de næste led? Fra renserierne går spildevandet videre til renseanlæg og derfra til recipienten - altså åer, søer og badevand.

Bilplejemidler bruges mange steder - de anbefales f.eks. også til alu-vinduer.

Og hvordan ser det ud, hvor elektronikken skrottes - og de genanvendelige materialer oparbejdes til fortsat brug?

PFAS vil formentlig vise sig værre end DDT, PCB og de tilsvarende tungtnedbrydelige stoffer med alarmerende konsekvenser for både mennesker, flora og fauna generelt.

Gad vist, hvor mange af sådanne stoffer, som vi endnu ikke har været opmærksomme på? Og hvor mange der lige nu er under udvikling i laboratorierne til at løse problemer i de stadig mere avancerede produkter, som vi i morgen ikke kan undvære.