Det sejler med forskellige sikringsniveauer i Køge Bugt

Køge Bugt
Kommunerne omkring Køge Bugt skal til at koordinere deres kystbeskyttelse bedre. Illustration: Mogens Engelund/Wikimedia. Se større version
Fagfolk opfordrer nabokommuner til at sørge for samme digehøjde og anden kystbeskyttelse. F.eks. har kommunerne syd for hovedstaden og i Køge Bugt meget divergerende planer, men de lover nu at koordinere sikringsniveauerne.
2. september 2021 kl. 06:20
errorÆldre end 30 dage

Køge Bugt er et af de områder i landet, som er mest udsat for oversvømmelser. Derfor virker det ekstra besynderligt, at kommunerne i bugten ikke har koordineret deres sikringsniveau – altså den digehøjde, der er nødvendig for at holde stormflod ude.

Det mener flere eksperter, og nu slår Hofor det også fast i et høringssvar til den nye Risikostyringsplan Køge Bugt-København, som hovedstadens Teknik- og Miljøudvalg behandlede i mandags.

»Stormflod rammer store områder og kender ikke til kommunegrænser. Det er derfor vigtigt, at der sker en koordination på tværs af kommunegrænserne vedr. sikringsniveau,« skriver Hofor i høringssvaret.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Rasmus Kruse Andreasen
2. september 2021 kl. 10:49

Man burde måske snarere koordinere et minimum-oversvømmelsesniveau end et fælles sikringsniveau. Sikringsniveauet kan jo være forskelligt, alt efter fx bølgehøjder og konstruktionssætningsrisiko.

Derudover er det vel kun rimeligt, at kommunerne selv vurderer, hvor langt ud i fremtiden man vil sikre sig til. Den ene kommune vil måske sikre sig 100 år frem i tiden, mens en anden kommune vil sikre sig i 1000 år. Hvilket scenarie kommunalbestyrelsen vælger, har jo betydning for borgerne/bidragsparterne og anlæggenes indvirkninger på fx miljø og udsigtsgener. Der bør være plads til forskellige prioriteringer.

Jeg vil derfor foreslå, at staten fastsætter et minimum-oversvømmelsesniveau for de enkelte kyststrækninger, som kommunerne skal sikre til. Så kan kommunerne herefter selv vælge sikringsniveau. Efterfølgende kan staten ændre minimum-oversvømmelsesniveauet, hvis der kommer ny viden. De kommuner der har haft et ambitiøst sikringsniveau fra starten kan slappe af, mens de mere afventende kommuner må i gang med at udbygge. Altså i overensstemmelse med kommunalt selvstyre-princippet.