Den nederlandske 'bakteriehvisker' får spildevandet til at rense sig selv
De fleste i spildevandssektoren kender allerede Mark van Loosdrecht - om ikke ved hans eget navn, så gennem de processer, som han og hans team har bidraget til at udvikle: BCFS, Sharon, Anammox ... Der står van Loosdrecht et sted i dem alle sammen.
Mark van Loosdrecht kan nemlig få de eksisterende bakterier i spildevand til at rense vandet alene ved at ændre på de fysiske levevilkår for mikroorganismerne. Det har intet at gøre med biologi - det er ren kemi og fysik, siger den nederlandske 'bakteriehvisker', der blev årets modtager af Novozymes Prisen på 5. mio. kr. for sit banebrydende arbejde med at rense spildevandet ved at bruge naturens egne metoder.
Da han var i Danmark for at modtage prisen, talte WaterTech/Ingeniøren med den meget engagerede hollænder, der gerne og levende forklarer sine processer. Både tankeprocesser, og spildevandsditto. For inde i van Loosdrecht sidder en ægte civilingeniørsjæl, der brænder for at opfinde løsninger og som magter at gøre dem praktisk anvendelige, så hans banebrydende opdagelser er blevet til opfindelser, der i dag er i brug verden over i spildevandsanlæg.
Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Ja og de tre døde hummere i kattegat for mange år siden blev også tilskrevet landbruget, til trods for, at det var Københavnsk spildevand, der havde slået dem ihjel. Kunne man ikke snart holde op med at slå på landbruget?
Det skal nok passe at fosforen i spildevandet stammer fra landbruget, men det har vel været igennem mennesker inden det ender i spildevandet?
Kære Søren Både i Nederlandene og i Danmark talte man langt op i halvfemserne mest om landbruget, når det gjalt udledning af fosfor (og andre næringsstoffer) - både fra kunstgødning og husdyrgødning. Og det var denne generelle samfundsdebat om vandmiljøet, van Loosdrecht oplevede som en øget interesse for spildevandsløsninger. mvh Marianne Fajstrup