Den enes (fiske)død - den andens (fugle)brød

Fiskedød Rebæk Sø Hvidovre
Hvidovre er blandt de kommuner, der har oplevet fiskedød i kølvandet på augustvarmen, her i Rebæk Sø. Illustration: Hofor. Se større version
En cocktail af høj varme, flere gæs og hyggefodring af ænder har skabt kraftigt iltsvind – og usædvanlig mange tilfælde af fiskedød i danske søer. Eksperter opfordrer til at stoppe fodringen, men det er folk ikke meget for.
27. august 2020 kl. 06:23
errorÆldre end 30 dage

Det var et grumt syn, der mødte borgere i Hvidovre i denne uge. Hundredevis af fisk lå med bugen i vejret i et af områdets få åndehuller, Rebæk Søpark.

Først var kommunen og forsyningsselskabet Hofor mystificeret. Det kunne ikke være en følge af kloakoverløb, for Rebæk Sø har status af regnvandsbassin og modtager kun regnvand. Mistanken samlede sig derfor om det varme vejr, men det er ikke nok til at skabe så meget iltsvind og algeopblomstring, som var til stede i Rebæk Sø, siger ekspert i vandmiljø Thomas Aabling, der er hyret som Hofors konsulent på sagen.

Han vurderer, at iltsvindet i Rebæk Sø efter alt at dømme skyldes en kombination af varmt vejr, en stigende bestand af gæs – og så folks trang til at hyggefodre ænderne.

»Hyggefodringen af ænder har måske været endnu større her i foråret og forsommeren, hvor forældre har gået hjemme med deres børn under corona-nedlukningen og har skullet underholde dem. Men det kan altså ende med en giftig cocktail,« siger Thomas Aabling.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.