Halvdelen af de danske varmtvandsinstallationer vil ikke kunne overholde kravene i Tyskland - der har langt færre legionella-tilfælde end os.
Halvdelen af de danske varmtvandsinstallationer vil ikke kunne overholde kravene i Tyskland - der har langt færre legionella-tilfælde end os.

Foto : Bigstock

Danmark hårdt ramt af legionella: Ingen krav til vandet som i andre lande

De fleste europæiske lande har indført krav om forebyggende vandprøver og grænser for mængden af de potentielt dødelige legionella-bakterier i vandsystemer. Danmark har ingen af delene.
Til trods for at Danmark er et af de lande i EU, der er hårdest ramt af legionella, stiller vi herhjemme ikke krav om, at der skal tages vandprøver fra bygningers varmtvandsinstallationer for at forebygge smitte med den potentielt dødelige legionærsygdom. Vores manglende krav står i stik modsætning til situationen i mange andre lande, og nu mener to eksperter, at vi bør overveje at skærpe overvågningen.
Få fuld adgang til WaterTech?
WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.
Prøv WaterTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her

Nævnte firmaer

Legionella og legionærsygdom

Legionærsygdom er en lungebetændelse, der forårsages af bakterien Legionella pneumophila og i sjældne tilfælde af andre legionellaarter. Smitten kan ske ved, at man indånder forstøvet vand (aero­soler), der er forurenet med legionella.

Brusebadning antages at være den hyppigste smittevej herhjemme, men smitten kan også ske gennem aerosoler fra spabade, springvand og andre steder, hvor vand bliver forstøvet.

Legionærsyge rammer specielt ældre og svækkede personer. Af de 278 smittetilfælde i 2020 var 165 mænd og 113 kvinder. 39 patienter afgik ved døden. Heraf 23 mænd i alderen 53-90 år (median 77 år) og 16 kvinder i alderen 59-94 år (median 79 år).