Lektor Thomas Lykke Andersen og studenterhjælper Rasmus Sørensen i færd med at bygge en ydermolde, der skal tæves med bølgeslag i bassinet.
Lektor Thomas Lykke Andersen og studenterhjælper Rasmus Sørensen i færd med at bygge en ydermolde, der skal tæves med bølgeslag i bassinet.

Foto : Thomas Djursing

Bølgebassin for voksne: Her smadrer de havne med orkaner

AAU-forskere sender de værst mulige bølger mod flydende vindmøller, bølgekraftanlæg og havnemoler for at se, om de kan klare mosten. Kom med ned i et af verdens mest avancerede bølgebassiner, som bl.a. kan bidrage til at udforme fremtidens kystsikring.
I et laboratorium på Aalborg Universitet har ingeniørerne sluppet en 100-års-hændelse løs. Bølge efter bølge hamrer nådesløst mod en kopi af en ny ydermole til en havn et sted i Danmark. De drøje bølgeslag sender kaskader af vand op i luften. Det eneste, der mangler, er lyden af måger.
Få fuld adgang til WaterTech?
WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.
Prøv WaterTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her

Nævnte firmaer

Bølgemagerne i Nordjylland

Havet er et stadigt voksende interessefelt for industrien: Havbrug flytter ud på dybere og vildere vand, vindmøller får flydende fundamenter, og nye bølgekraftanlæg kommer til.

Når det kommer til test af bølgernes og strømmens virkning på anlæggene, huser Nordjylland huser to af verdens bedste anlæg, og Ingeniøren/WaterTech har derfor lagt vejen forbi Aalborg Universitet og Sintef Ocean i Hirtshals. Her udvikles fremtidens fiskeredskaber og havbaserede anlæg i et samarbejde mellem landkrabber og søulke.