Bølgebassin for voksne: Her smadrer de havne med orkaner

Lektor Thomas Lykke Andersen og studenterhjælper Rasmus Sørensen i færd med at bygge en ydermolde, der skal tæves med bølgeslag i bassinet.
Lektor Thomas Lykke Andersen og studenterhjælper Rasmus Sørensen i færd med at bygge en ydermolde, der skal tæves med bølgeslag i bassinet. Illustration: Thomas Djursing. Se større version
AAU-forskere sender de værst mulige bølger mod flydende vindmøller, bølgekraftanlæg og havnemoler for at se, om de kan klare mosten. Kom med ned i et af verdens mest avancerede bølgebassiner, som bl.a. kan bidrage til at udforme fremtidens kystsikring.
6. oktober 2021 kl. 08:01
errorÆldre end 30 dage

I et laboratorium på Aalborg Universitet har ingeniørerne sluppet en 100-års-hændelse løs.

Bølge efter bølge hamrer nådesløst mod en kopi af en ny ydermole til en havn et sted i Danmark. De drøje bølgeslag sender kaskader af vand op i luften. Det eneste, der mangler, er lyden af måger.

Vi befinder os i det meget højloftede laboratorium for hav og havnebygning, hvor lektor Thomas Lykke Andersen går rundt som en anden Odysseus med sin sæk fuld af alverdens vinde, som på denne dag er sluppet løs mod en model af en ny ydermole i skala 1:40.

»Det ser mere stabilt ud nu. De nye sten ser ud til at klare sig rigtig godt,« lyder det fra Thomas Lykke Andersen, der henviser til en stor bunke af særlige Noritt-sten, der har 20 procents større densitet end normale granitsten. De er blevet lagt i to lag alleryderst på molen.

I tidligere test blev mange af de normale granitsten nemlig ­skyllet væk fra det yderste af molen, så derfor har forskerne styrket konstruktionen med de nye sten. Og ­efter seks 100-års-storme og en række 10-års-hændelser, ser det ud til, at det nye design er væsentligt bedre.

»Det er netop derfor, vi tester. Tingene kan se nok så solide ud på papiret. Men det er først, når virkeligheden banker på, at man får syn for sagen,« lyder det fra Aalborg-lektoren.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.