Brøndbyvester Vandværk er det første vandværk i Hofors område, der er blevet ombygget til produktion af blødere vand.
Brøndbyvester Vandværk er det første vandværk i Hofors område, der er blevet ombygget til produktion af blødere vand.

Foto : Hofor

Blødere vand kræver stor omstilling i driften på vandværk

Hofor er ved at udbrede blødere vand til de cirka en million forbrugere i hovedstadsområdet. Det ændrer håndteringen på vandværkerne.
Artiklen er opdateret 7. februar klokken 18:46 med citater fra projektchef Erling V. Fischer og en grafik, der forklarer pelletmetoden i detaljer. De kommende år bliver drikkevandet gradvist blødere med mindre kalk i i Hofors forsyningsområde.
Vil du have fuld adgang til WaterTech?

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Nævnte firmaer

Hårdt og blødt vand

Kort om hårdt vand

Hårdhed fortæller om vandets totale indhold af opløst calcium og magnesium. Jo højere indholdet er, jo hårdere er vandet. Og hårdhed måles ud fra tyske hårdhedsgrader (ºdH=grad Deutsche Härte),

Det hårde vand finder man især på Sjælland, Fyn og det østlige Jylland – eller kort fortalt øst for den jyske højderyg.

Hårdhedsgrader

0-4 meget blødt

4-8 blødt

8-12 middelhårdt

12-18 temmelig hårdt

18-24 hårdt

24-30 meget hårdt

Over 30 særdeles hårdt

Valget af pelletmetoden

Hofor har valgt pelletteknologien ud fra en sammenligning af totaløkonomi, fordele og ulemper, og man har gennemført pilotforsøg med den valgte pellet-teknologi som en del af designgrundlaget og som grundlag for det endelige ’GO’ til anvendelse af teknologien.

Anlægget er konstrueret, projekteret og ombygget gennem samarbejde med Krüger A/S og en række entreprenører inden for byggeri, smedearbejde og elarbejde mv. Desuden har man rådgivet sig med et hollandsk forsyningsselskab.

På den måde har Hofor sikret sig, at man selv kender anlæggene i dybden og ikke er afhængig af én leverandør.

Kilde: Hofor