Biofos topper trist statistik: Bypass fra renseanlæg blev mere end fordoblet i 2021

Lynetten
Illustration: Biofos.
Danmarksrekorden i udledning af fortyndet spildevand tilfalder igen et Biofos-renseanlæg, og et af selskabets andre renseanlæg havde nærmest et annus horribilis. Det skyldes bl.a. mere intens nedbør, forklarer Biofos, der lover, at man i 2027 vil have reduceret bypass med op mod 80-90 pct.
9. juni kl. 06:06

For andet år i træk ligger Damhusåen Renseanlæg i København ligger i top på listen over udledninger af fortyndet spildevand til vandmiljøet.

Det fremgår af Puls-databasens tal for overløb af fortyndet spildevand, som WaterTech har fået aktindsigt i.

2,41 milliarder liter blev der i 2021 lukket ud som bypass - altså det spildevand, som renseanlægget ikke kan nå at rense, når det regner meget - mod 2,37 milliarder i 2020.

På andenpladsen ligger også et Biofos-renseanlæg, Lynetten, der lukkede 1,75 milliarder liter ud. Det er mere end dobbelt så meget som i 2020, hvor der ’kun’ var tale om 842 millioner liter – og hvor Lynetten samlet set lå nummer tre efter Novafos’ smertensbarn, U5b-udløbet ved Skovshoved.

Få fuld adgang til WaterTech

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
9. juni kl. 13:31

Der er noget galt med enhederne i artiklen. 1,75 mia. er i hvert fald ikke det dobbelte af 842.000. Aflastningerne fra Lynetten må i 2020 have været 842.000 m3. Sikke et bøvl med de enheder, når man prøver på at pumpe tal op, ved at omregne m3 til liter ;-) I øvrigt havde det været super interessant at få præsenteret tal for den udledte kvælstof af det rensede spildevand. Hvor meget udgør bypass af punktkildens samlede påvirkning. 1%? 10% ? 30? Er der nogle gange måske for stort fokus på aflastninger og for lille fokus på kvælstofbelastningen fra det rensede spildevand?

2
Redaktør -
10. juni kl. 07:26
Redaktør

Hej Erik. Du har fuldstændig ret, det var en tanketorsk (ikke en følge af at ville 'pumpe op'). Det er rettet. Interessant spørgsmål du stiller, jeg vil følge op på det. bh, Michael, redaktør

3
10. juni kl. 09:54

Tænker, at det på et medie til professionelle, ville give mening at angive spildevandsmængder i m3 frem for at omregne spildevandmængderne til liter, og som konsekvens deraf få værdier i mio. og mia. Læsere regner selvfølgeligt bare mængderne tilbage til m3, men det virker lidt useriøst fra mediet side.