Behov for bedre beskyttelse af grundvandet inde i byerne

Værebro Vandværk
Erik Krøll fra Værebro Vandværk og Morten Aagreen fra Jyllinge Vandværk kender alt for godt udfordringerne med at sikre drikkevand i byområder. Bag dem til venstre var der tidligere en boring, men den blev lukket i fjor pga. DMS-forurening. Illustration: Michael Rothenborg. Se større version
I modsætning til ude på landet er det i byerne administrativt nærmest umuligt at få forbudt sprøjtemidler. KL foreslår mulighed for områdebaserede forbud i parcelhuskvarterer. SF tager det i dag med til forhandlingerne om ny pesticidstrategi.
11. januar kl. 06:26

På landet har man BNBO’erne (de boringsnære beskyttelsesområder) – hvor myndigheder kan tvinge landmænd til at droppe sprøjtemidler, hvis det ikke går med frivillige aftaler.

Men hvilke redskaber har man i byerne?

Langt fra nok, mener flere lokale by-vandværker, samt organisationerne Danske Vandværker og KL.

De peger på, at hvor man ude på landet kan beskytte særligt sårbare drikkevandsområder ved f.eks. at inddrage blot 2-3 landmænds arealer, skal man for at sikre samme areal i byerne måske lave aftaler med 100-200 boligejere.

Det vil tage meget lang tid, og kommunerne er også meget tilbageholdende med at lave sådanne indgreb i almindelige borgeres private ejendomsret.

Forurenet boring i parcelhuskvarter

De manglende redskaber kan have store konsekvenser, påpeger Morten Aagreen, bestyrelsesmedlem i Jyllinge Vandværk og talsmand for vandværkerne i Roskilde Nords fælles forsøg på at sikre en større og mere ambitiøs beskyttelse af det fremtidige grundvand.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.