Bedre målinger af kloakoverløb på vej

vand spildevand kloak overløb
Nye sensorer skal hjælpe forsyningsselskaberne med at skaffe mere præcise data, så de bedre kan sætte ind mod kloakoverløb. Illustration: Bigstock. Se større version
Forsyningerne ved, at der ryger spildevand ud i naturen fra de fælleskloakerede afløbssystemer, når det regner kraftigt. Men de ved ikke, hvor det er værst, og hvor det bedst kan betale sig at begrænse det. Det kan to nye digitale værktøjer fra Aalborg Universitet hjælpe med.
29. august 2019 kl. 06:15
errorÆldre end 30 dage

Det er snart muligt at få et bedre overblik over de mange overløb af spildevand, der havner i naturen ved kraftige skybrud. Et nyt projekt på Aalborg Universitet er ved at udvikle smarte sensorer og avanceret databehandling, der kan hjælpe de myndigheder, som i øjeblikket mere eller mindre famler i blinde.

»Problemet er, at det i dag er for dyrt og svært at overvåge hvert eneste kloakoverløb i landet – så der findes kun relativt få målere,« siger Michael Robdrup Rasmussen, professor på Aalborg Universitet.

»Samtidig er forsøg på reduktion af de her overløb et af de steder, hvor forsyningen bruger flest penge, fordi det ikke er populært med spildevand i badevandet. Vores projekt kan gøre overvågningen langt billigere og effektiv – så forsyningen kan prioritere, hvor det bedst kan betale sig at sætte ind med forebyggelse af overløb,« forklarer han.

Overløb af spildevand ved skybrud er et overset miljøproblem, der især kan have stor indflydelse på åer og søers miljøtilstand. Det har været debatteret denne sommer, og miljøministeren er nu kaldt i samråd for at redegøre for, hvad regeringen agter at gøre.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Claus Andersen
30. august 2019 kl. 12:15

To år batteritid kan Danova allerede nu incl visuelt billede af om risten er stoppet til og skal renses. Modelleringen ændrer ikke på at mange bygværker ikke er egnet til måle flow på, læs evt Danovas kommentar til overløbsmåling https://danova.dk/fagligt-indspark-til-drs-artikel-om-udledning-af-spildevand-ved-overloeb/