Afrikansk skoleelev opdagede for mere end 50 år siden et underligt vand-fænomen, som stadig plager forskerne

1. september kl. 12:202
Live Science
Illustration: Live Science.
Det uafklarede mysterium om vands afkøling og opvarmning: Fryser varmt vand hurtigere til is end koldt vand, og kan køligere vand varmes hurtigere op end vand med en højere temperatur i udgangspunktet?

Da den britiske fysiker Denis Osborne omkring 1966 besøgte en skole i Tanzania, stillede eleven Erasto Mpemba ham et overraskende spørgsmål.

Hvis man tager to beholdere med samme mængde vand ved en temperatur på henholdsvis 35 C og 100 C og placerer dem begge i en fryser, så fryser vandet, der begyndte ved 100 C, først til is. Hvorfor?

Få fuld adgang til WaterTech

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til WaterTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
2. september kl. 10:26

At det er luft/gas indholdet der gør forskellen burde være ret let at afprøve ved først at varme "det kolde" vand op til den høje starttemperatur, køle det ned til den kolde start temperatur og benytte dette som det kolde reference vand. Så vil begge have samme luftmængde at starte med. Det er der med garanti nogen der har afprøvet, så det er næppe den eneste forklaring.

1
2. september kl. 09:47

Varmt vand indeholder kun begrænsede mængder luft i forhold til koldt vand. Derfor fryser varmt vand hurtigere til is, da der ikke skal udfases så meget luft under dannelsen af is-strukturen og hydrogenbindingernes restrukturering mellem vandmolekylerne. Den forklaring har vi sådan set benyttet siden slut halvfjerdserne.