2.000 københavnere vasker tøj i regnvand, som der bor afrikanske fisk i

Sekundavand Villy Sørensen
Illustration: Michael Rothenborg.
Beboere i en københavnsk forening sparer næsten halvanden krone pr. vask på lavere vand- og energiforbrug, samt afledningsafgift. Fiskene skal vise, at vandet er rent nok til at vaske i.
7. april kl. 05:55
errorÆldre end 30 dage

Et par hundrede ciklider fra Tanganyika- og Malawi-søerne i Afrika svømmer rundt i noget regnvand i et stort beboervaskeri i København.

Cikliderne har ikke nogen funktion som sådan - andet end at demonstrere for de cirka 2.000 beboere her i Valby, at regnvandet altså er rent nok til at vaske med.

»Og man behøver heller ikke frygte for fiskenes efterladenskaber i vandet – for det klarer rodzoneanlæg og pumper og planter,« siger Villy Sørensen, beboerformand i foreningen.

Ifølge formanden sparer denne kreative form for udnyttelse af sekundavand samlet set næsten halvanden krone pr. vask – og da vaskemaskinerne kører 45.000 om året, bliver det til en pæn slat.

Rodzoneanlæg og UV-filtre

Grundstenen til systemet blev lagt for mere end 20 år siden. Dengang begyndte man at opsamle almindeligt brugsvand fra køkkener og toiletvaske – men det viste sig at lugte for meget. Derfor skiftede man til regnvand og fik installeret opsamlingsrør på tage og altaner.

Få fuld adgang til WaterTech

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger