Grøften, hvor kalve drak af vandet, er blevet reneset op, men indeholder stadig store mængder fluorstoffer
Grøften, hvor kalve drak af vandet, er blevet reneset op, men indeholder stadig store mængder fluorstoffer

Foto : Thomas Djursing

PFOS-sagen: Vand og jord vil være fyldt med fluorstoffer i mange år

Slagelse Kommune har sat en stopper for den værste udsivning af fluorstoffer til havet. Men i kolonihaver, jord, grund- og overfladevand findes det stadig i høje koncentrationer.
Det helt store spørgsmål er nu: Hvem skal rydde op? Og hvem skal betale for det? Svaret på det spørgsmål blafrer i vinden efter at Niras sammen med Slagelse Kommune fremlagde deres rapport om forureningen i området ved Korsør Brandskole, hvor borgere er blevet syge af at have spist kalvekød forurenet med fluorstoffer.
Få fuld adgang til WaterTech?
WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.
Prøv WaterTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her

Nævnte firmaer

PFOS i brandskum

Brandskum har benyttet fluorstoffer (kaldet (PFAS), såsom PFOS på grund af stoffernes evne til at danne en varmeresistent hinde over ilden, der kvæler den.

Brandskummet bliver til i et særligt skumrør, der sluttes til en brandslange til brug ved væskebrande. Til skumrøret føres også skumvæske med et PFOS-indhold på mellem 2 og 10 pct.

I 2006 blev det forbudt at producere brandskum med PFOS og siden 2011 har stoffet også været ulovligt at benytte i brandskum. Fordi stofferne ikke nedbrydes og tilmed har fået tilnavnet evighedskemikaler, giver brandskummet imidlertid stadig problemer, når det dukker op i forureninger.

kolonihave

Flere af kolonihaverne i Haveforeningen Rundingen ligger klods op ad Korsør Brandskole. I baggrunden anes blandt andet en vindmøllevinge, som der også bruges under brandøvelser.

Illustration: Thomas Djursing