
Frank Eske-Lund fra Foreningen Hunderevet ved Kattegat. Det nye stenrev ud for Hundested er markeret med gule bøjer bag ham.
Foto : Michael Rothenborg
Nye projekter dykker ned i, om stenrev kan være effektiv kystsikring
Undersøiske stenrev forbedrer havmiljøet, og nu er der mulighed for at få materialerne langt billigere. Men kan stenrev også helt eller delvist erstatte sandfodring som effektiv kystbeskyttelse? En strid om erosion af nordsjællandske kyster og et nyt forskningsprojekt kan forhåbentlig give svaret. Sagen er også rejst politisk.
Den nye stenrev ud for den nordsjællandske kyst er markeret med gule bøjer.
»Her er allerede kommet flere søfugle, marsvin og sæler – og masser af fisk dernede på bunden, der før var nærmest gold,« fortæller Frank Eske-Lund.
Vil du have fuld adgang til WaterTech?
WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.
Substansen i artiklen
Tak for kommentar. Som jeg også har svaret i mails til dig, er der tre hovedpointer i artiklen: Der er fisket rigtig mange stenrev op af danske farvande. Disse stenrev er gode for havmiljøet, og det vil derfor være smart for havmiljøet at genskabe dem. Det kan så ovenikøbet vise sig at være ekstra smart - hvis de nye undersøgelser viser, at stenrev ikke blot er gode for havmiljøet, men også kan erstatte sandfodring som kystsikring helt eller delvist. At fokusere så meget på, om der var et stenrev eller ej ud for Hundested er i denne sammenhæng efter min mening ulogisk, ikke-konstruktivt og meget lidt løsningsorienteret.
Sandhedsvidne?
Det er interessant at se en videnskabsbenægter blive brugt som sandhedsvidne ovenfor: “Hunderevet” har aldrig eksisteret.
Se “Ingeniøren” fra den 4. og 11. oktober 2019. Den i sidstnævnte nummer omtalte “rasende formand” er identisk med denne artikels hovedperson.
Den efterfølgende debat om hans mærkværdige påstande kan følges i Frederiksborg Amts Avis.