Vi er nødt til at rense mere drikkevand, i hvert fald i en periode, mener eksperter.
Vi er nødt til at rense mere drikkevand, i hvert fald i en periode, mener eksperter.

Foto : Bigstock

Nødvendigt at rense mere drikkevand i en årrække

Nye undersøgelser tyder på, at problemerne med nye nedbrydningsstoffer som DMS ikke har toppet, og det kan være svært og dyrt at finde nye kildepladser. Både forskere, vandsektor og myndigheder åbner for mere rensning i 5-10 år.
Forskere og fagfolk opfordrer nu til at bløde op for dogmet om kun at rense det danske drikkevand i helt særlige undtagelsestilfælde.
Vil du have fuld adgang til WaterTech?

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Prøv WaterTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her

Nævnte firmaer

De ’nye’ problemstoffer – og rensningen af dem

I mange år kæmpede de danske forsyninger mest med pesticid-nedbrydningsproduktet BAM, men i 2018-19 vendte billedet totalt. I dag er det fortidssynderne DMS og DPC samt triazoler, der giver vandspecialisterne flest grå hår i hovedet.

DMS (N,N-dimethylsulfamid) er et nedbrydningsprodukt fra bl.a. pesticidet tolylfluanid, der har været ulovligt i 14 år, men det er stadig tilladt som biocid, bl.a. i træmaling for at beskytte mod svamp.

DPC (Desphenyl-chloridazon) kommer fra chloridazon, et ukrudtsmiddel, som navnlig blev brugt i ’roebæltet’ på de fede jorde tværs hen over Sjælland, Fyn og Jylland, men også i foderroer.

Triazoler er en gruppe af svampemidler, der bl.a. bruges i landbruget, og maling med det kan stadig købes i et helt almindeligt byggemarked. DN opfordrer til forbud, men miljøminister Lea Wermelin (S) afventer flere undersøgelser.

DPC er det nemmeste stof at rense for; som regel kan det gøres med et aktivt kulfilter. De to andre er sværere, især DMS. Her virker et kulfilter ikke, men der forskes ivrigt i alternativer, f.eks. har Hofor lovende resultater med membranfiltrering (men så opstår til gengæld andre udfordringer med vandspild m.m.).

Kilder: Danva, DTU m.fl.