DTU-professor om spildevands-test for corona: Det rejser et etisk spørgsmål

Foto : Illustration: mulderphoto/Bigstock

DTU-professor om spildevands-test for corona: Det rejser et etisk spørgsmål

»Hvis man begynder at gå så tæt på, at man nærmer sig den enkelte lejlighed, hvad er så forskellen på at kigge på spildevand eller simpelthen gå hen og påtvinge folk en prøve?« Sådan lyder det retoriske spørgsmål fra Frank Møller Aarestrup, der er professor på DTU Fødevareinstituttet.
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) åbnede på et samråd tirsdag op for, at Danmark i fremtiden kommer til at overvåge corona-smitte ved at teste spildevandet - som eksempelvis i områder eller bygningskomplekser, hvor personer ikke i lige så høj grad som andre steder testes.
Vil du have fuld adgang til WaterTech?

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Prøv WaterTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her

Nævnte firmaer

Sådan fungerer en spildevandstest

En spildevandstest adskiller sig en smule fra en analyse af en prøve direkte fra et menneske ved, at man først skal have opkoncentreret spildevandet ved at køre det rundt i nogle centrifuger.

»Man tager en mængde spildevand og 'spinner' det rundt, så man får fat i viruspartikler. Herfra oprenser man til RNA og oversættes til DNA, og så kører man ellers processen lidt ligesom de PCR-tests, som man får lavet i de hvide telte. Sværere er det sådan set ikke. Det er ikke raketvidenskab,« forklarer professor Frank Møller Aarestrup fra DTU Fødevareinstituttet.

Corona-smitte kan overvåges på bygningsniveau

I Danmark har servicevirksomheden WSP sammen med Hofor, Eurofins og andre aktører testet en model, der har vist, at det er muligt at overvåge smitten helt ned på bygningsniveau, blandt andet på Hofors hovedkvarter i Ørestaden.

Her har en en metalkasse med prøveudstyr været monteret på en spildevandsbrønd siden september 2020. Hvert 20. sekund har udstyret udtaget en spildevandsprøve fra brønden, som er blevet samlet og sendt til analyse to gange om ugen.

I forsøgsperioden havde Hofor flere tilfælde af smitte i spildevandet. Og de har passet med, at Hofor har haft medarbejdere i perioderne, der har været corona-positive. Forsøget viser ifølge ifølge Jes Clauson-Kaas, der er seniorkonsulent i Hofor, at overvågningsmetoden virker.

»Hvis vi på samme måde kan overvåge smitten på kritiske samfundsfunktioner via spildevand fra bygninger, kan vi målrette vores indsats og sætte ind med yderligere test samt tiltag og restriktioner, hvor det viser sig nødvendigt – uden at vi er nødt til at teste alle medarbejdere individuelt hele tiden,« lyder det fra ham i en pressemeddelelse.