Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Vi skal forstå den lineære økonomi, før vi kan ændre den til det bedre

For at man kan udvikle strategier for en mere ressourceeffektiv økonomi, skal man først udvikle en teoretisk baseret forståelse af den lineære økonomi. Det skriver Michael Søgaard Jørgensen, der er lektor på Department of Planning ved Aalborg Universitet og IDA's talsperson på området for cirkulær økonomi, i dette synspunkt.
Synspunkt12. august 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Note fra redaktionen: Vi bringer i dag dette synspunkt fra Michael Søgaard Jørgensen, der oprindeligt været bragt på Ing.dk som et blogindlæg. Husk som altid, at du kan blande dig i debatten på WasteTech og hvis du vil bidrage med et synspunkt, så kontakt sfr@ing.dk. 

I det første indlæg på denne blog i november 2017 skrev jeg om behovet for at forstå den lineære økonomi og behovet for et andet begreb for et bæredygtigt samfund end cirkulær økonomi, fordi begrebet cirkulær økonomi ofte anvendes til at fokusere på genanvendelse og ikke så ofte anvendes til at fokusere på længere produktlevetider, deleøkonomi m.m.:

”Lav effektivitet og teknisk og psykologisk forældelse er således nogen af den lineære økonomis grundlæggende problemer. Her er betegnelsen cirkulær økonomi ikke nødvendigvis til megen hjælp. Hvis der skal udvikles en meget ressourceeffektiv økonomi er det vigtigt med andre begreber til at kvalificere debatten om hvad der produceres, hvor længe produkter holder og hvor mange produkter der bringes i omløb. Vi har brug for at udvikle begreber som en ”langsom” økonomi (”slow economy”) og en økonomi baseret mere på ”tilstrækkelighed” (”sufficiency”) og mindre på overflod.”

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.