Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Vi i industrien håber på endnu mere genanvendt plast

9. maj kl. 05:351
Vi i industrien håber på endnu mere genanvendt plast
Illustration: ARC.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

Efterspørger Industrien virkelig mere genanvendt plast?

Det spørgsmål fik jeg stillet efter deltagelse på LOOP Forum i København i sidste måned, og det triggede mig så til dette indlæg. 

For god ordens skyld skal jeg lige gøre opmærksom på, at mit indlæg kun omhandler genanvendelse af plast, og dermed ikke andre materialetyper.

Læs hele artiklen

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
10. maj kl. 21:47

Man ønsker mere genanvendt plast - det er til at forstå, men betyder større andel af indsamlet plast så reelt, at mere plast bliver genanvendt.

I vejledningen til sortering af plast er en række emner undtaget fra kravet om udsortering, fordi det reelt ikke kan genanvendes.

Så hvad er det egentlig, at man vil have?

Plast som ikke kan genanvendes behandles objektivt set bedst ved at blive energiudnyttet. Det er sådan set det som sker, når ikke-genanvendelig plast lægges i restaffaldet - det bliver energiudnyttet i affaldsforbrændingsanlæggene, hvilket er den absolut bedste og langt den billigste metode for borgerne.

At placere ikke-genanvendelig plast i plastfraktionen til genanvendelse er en særdeles dyr løsning, da man herved dels får meget større udgifter til indsamling og behandling, men dels også lægger beslag på en alt for stor del af den kapacitet, der er til sortering af plasten.

Så mere plast i indsamlingssystemerne betyder altså mindre energi i fjernvarmesystemerne, dårligere udnyttelse af affaldsforbrændingsanlæggene og unødvendig belastning af plastsortereanlæggene. Fordelen er, at der bliver mere plast at brænde i de industrielle anlæg, som på den måde kan få billig energi til deres produktion, men regningen betales af borgerne.

Det er besværligt at sortere plast - og det er forståeligt, hvis mange opgiver at finde ud af, hvad der skal til genanvendelse og hvad der ikke skal. Resultatet er, at mange vælger enten eller - altså enten alt plast til genanvendelse uanset om det egner sig eller ikke - eller alt plast i restaffaldet til forbrænding.