Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Teknologi kan gøre genbrugsemballage til den nye normal

25. november 2021 kl. 05:30
Plus Pack
Illustration: Plus Pack.
Genbrugsemballage er på vej frem, men hvis vi skal gøre genbrug til normen, så skal det skabe værdi for virksomheder, både miljømæssigt og kommercielt. Vi tror på, at et paradigmeskift væk fra engangsbrug er på vej - båret frem af teknologi, skriver Jan Weber, CEO for Cirqle.
Artiklen er ældre end 30 dage

At omlægge fra engangsemballage til genbrugsemballage, er for mange virksomheder en stor transformation. Bare ved tanken tordner formodede begrænsninger og udfordringer frem. Hvordan skal denne nye emballage mon komme retur? Og vaskes? Bliver det dyrere for mig? 

Ligesom med den generelle grønne omstilling, bliver et kortsigtet fokus på bundlinje og en modvilje til at gentænke det større system tit en barriere for innovation og forandring til det bedre. Hvis vi skal øge brugen af genbrugsemballage, skal vi begynde at se værdien og mulighederne i genbrug, frem for at fokusere på prisstigninger og besværlighed. 

Et paradigmeskift på vej

Det er en verdensomspændende trend at gøre objekter digitale i det såkaldte ‘internet of things’. Vi ser mere og mere, at objekter blive digitale for at forbedre brugeroplevelsen, såsom smarte køleskabe, der sender signal til supermarkedet, når vi er ved at løbe tør for mælk.

I Cirqle vil vi gøre emballage digital og derved forbedre brugeroplevelsen. Når emballagen ikke længere skal forbrændes eller genanvendes efter et enkelt brug giver det mening at investere i den. I stedet for at lave emballage, der er så billigt så muligt skaber genbrug mulighed for at gøre emballagen til et asset i sig selv. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når vi genbruger, giver det for eksempel mening at berige den med nye features såsom teknologi, der kan lokalisere emballage og indsamle værdifulde data. Det kan være data om miljøpåvirkning, som kan bruges i bæredygtighedsrapportering eller ud mod forbrugeren i marketing for at sætte konkrete tal på virksomheders positive klimapåvirkning. 

En yderligere fordel ved sporbar genbrugsemballage er muligheden for at komme på forkant med kommende EPR lovgivning og krav til virksomheder om at få styr på bortskaffelsen af deres emballage.  

"Teknologi gør genbrug nemmere og mere effektivt"

I Cirqle har vi koblet genbrugsemballager op på et digitalt univers med en række services. For eksempel tilbyder vi et simpelt retursystem for emballage, mulighed for at belønne og engagere slutforbrugeren samt oversigt over returflows og genbrugsemballagens miljøpåvirkning. Selvom bæredygtighed driver nogle forbrugere, så tror vi på, at størstedelen vil drives af tilføjet værdi, som er muliggjort gennem genbrug. 

Teknologi gør genbrug nemmere og mere effektivt. Dermed ikke sagt, at det bliver lige ud ad landevejen at omlægge fra engangsemballage til genbrug. Vi har brugt mange millioner og år på at optimere vores affaldshåndtering til forbrænding og genanvendelse.

Der skal store investeringer i nye retursystemer for tilsvarende at optimere til genbrug - men først og fremmest inviterer vi alle til at se ud over begrænsningerne og fokusere på de mange muligheder i et nyt genbrugssystem. Vi tror på teknologien, optimering gennem samarbejde samt det intuitivt fordelagtige i at bruge de samme ting igen og igen i stedet for engangsbrug.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores PRO debatredaktion på pro-sekretariat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger