Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Lego - you can do better!

27. april kl. 05:3110
Lego in a Bottle
Lego og Coca Cola er ikke enige om hvordan plastik bør genanvendes Illustration: Henrik Beha Pedersen/Plastic Change.
- Lego er endt i en blindgyde

Med sin løsning på sit fossile forbrug af plastik, er Lego endt i en blindgyde. Lego vil producere fremtidens Lego klodser af genanvendte plastikflasker. Jeg har faktisk svært ved at tro på, at det er sandt. Lego må kunne mere end at anvende højkvalitets fødevareplastik til endestation Lego klods. En løsning hvormed presset på udvinding af nye fossile ressourcer opretholdes.

Læs hele artiklen

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
3. maj kl. 17:59

LEGO er verdens fedeste legetøj, men i tidens ånd arbejder de faktisk hårdt på at erstatte de kendte materialer med mere "sustainable" materialer. Nu er jeg bare i en position hvor jeg ved, at de "vender mange stene" for at at komme i mål. Imidlertid er en vigtig udfordring den velkendte kvalitet, og som LEGO selvfølgelig vil holde fast i. Klodserne kommer ikke gratis og af en god grund. Vi kender alle denne forudsigelige fornemmelse af at sætte klodserne sammen, hvilket er en markant del af den gode oplevelse. Det kræver ret snævre tolerancer OG holdbarhed. Desuden deler de viden om det der dur med relevante partnere, det ville da være tosset andet.

5
30. april kl. 15:37

For mig er det væsentlige her, at Lego med sine meget store økonomiske overskud i virksomheden, med rette kan forventes at levere et gennembrud og dele teknologien og sin viden med det samfund Lego baserer sin vækst på.

Sikke dog et ureflekteret overfald på en tilfældig plastproducent.

Problemet med downcycling og circulær forringelse gælder jo ALLE mekaniske plastgenanvendelser. Selv hvis man formåede at holde plasten helt uforurenet og i closed-loop med fuld sporbarhed, opstår der NIAS-forbindelser og nedbrydning af polymererne ved hver gensmeltning. Efter en håndfuld genprocesseringer (i bedste fald) må materialet opgives eller genopfriskes med kommende og mere energitunge processer såsom solvolyse, pyrolyse, forgasning eller forbrænding med CCUS. Du må vide at kampen for at få fingre i uspoleret plast fra flasker og dunke af høj fødevarekvalitets-standard til genanvendelse gælder næsten hele plastindustrien.

Du kan da ikke mene at det "med rette må forventes" af LEGO at de leverer det fuldendte gennembrud, som ingen andre endnu har kunnet og som løser plastens cirkularitets-begrænsninger.

Glæd dig i stedet over at LEGO tager den store opgave seriøst og er ved at forberede en omstilling fra den polymer (ABS), deres ultra-gennemprøvede produkt altid har været lavet af, til en helt anden polymer med et bedre cirkulært potentiale (PET). Og at produktet holder ualmindeligt længe.

6
2. maj kl. 11:29

..ureflekteret og tilfældig producent? Hmm, synes faktisk jeg har reflekteret og argumenteret, men all right ikke at være enig. Tilfældig, hmm, synes at når du stikker næsen frem, så har du særligt ansvar. Lego stikker næsen frem på den fede måde med sit unikke legetøj og detgeenbruges, som jeg skriver, i stor stil. Det anvendes i lærings-øjemed, MEN det forpligter at være cool, være topsej og tjene styrtende og samtidig love at finde den bærredygtige løsning verden har brug for. Det forpligter så Lego skal love at være transparent og dele sin viden for verden har ikke råd til at Lego sidder på sin viden. Du har ret i at problemerne med cirkulær forringelse gælder alle plastanvendelser og det er for mig et super argument for at vi skal begrænse vores brug af plastik til der hvor det giver mening. Plastik i Lego giver mening, men Lego bør kunne levere på innovation i materialer, closed loops med mere. Legos seneste melding om at innovere på udvikling af plastik. Måske det sker nu via Power to X; https://www.berlingske.dk/business/lego-og-novo-nordisk-i-banebrydende-samarbejde-med-energikaempe-om-groen

9
3. maj kl. 07:41

Hej Henrik, Tak for det mere nuancerede svar. Jeg tror egentlig at vi er enige et langt stykke henad vejen. Jeg læser dit svar således:

  • Downcycling / cirkulær forringelse gælder alle plastanvendelser
  • Det er en god grund til at begrænse anvendelsen af plast til der hvor den giver mening.
  • Specifikt for Lego giver plast mening
  • Som plastproducent bør Lego arbejde med innovation i materialer og miljøaftryk
  • Det gør Lego også . PtX er f.eks. endnu et eksempel på hvad Lego arbejder på.

Så langt er jeg enig. Vi kommer blot til meget forskellige konklusioner. Min er at vi bør bifalde Lego's arbejde og udvikling med henblik på bærdygtighed. Herunder anerkende det gode i at de afprøver flere løsninger og håbe på at det leder til et gennembrud.

Hvis jeg skærer din konklusion lidt skarpt, får jeg den til: Lego kunne have trukket et forskningsmæssigt gennembrud indenfor plastens cirkularitet i en automat og dele det med verden, hvis blot de ville. Nu gør det noget så hovedløst som at afsøge flere potentielle veje på en gang, selvom den ene kan gøre den anden overflødig (PET-plast vs. PtX i dit svar til Finn).

Jeg tror egentlig at den største forskel på vores analyser er, at jeg ikke helt deler dit indtryk af hvordan forskning og udvikling grundlæggende fungerer og i hvor høj grad man kan forvente og vælge/forudsige dens resultater.

4
29. april kl. 12:28

Lego er ultra bæredygtigt legetøj. Lego genbruges fra generation til generation og er næsten uopslideligt.

Som skribenten skriver er LEGOs andel i det globale plastik forbrug nærmest ikke eksisterende, så skribenten kunne have fundet en mere velvalgt virksomhed at rette sit skyts mod

3
28. april kl. 08:10

Ja ... der er da ingen, der kasserer LEGO ...

Kan i øvrigt godt lide billedet -- jeg har aldrig tænkt over, at man kunne opbevare dem på den måde :-D

2
27. april kl. 18:59

Jeg undrer mig lidt over dette citat:

Lego udleder CO2 i stigende mængder. Årligt producerer verden 400 millioner ton plastik, kun overgået af stål og beton. Legos andel på 140.000 tons, eller 0,035% er ikke ubetydelig, fordi løsningen kunne pege fremad for den øvrige plastikproduktion.

Det virker ikke som om min lokale genbrugsstation har et stort problem med at håndtere legoklodser. Helt præcis hvor mange af dem bliver brændt af og hvor mange bliver blot deponeret i kældre og på lofter (som skribentens egne...)

140k ton er forøvrigt 280g/person ved 500 Mio personer.

1
27. april kl. 11:47

Det er en meget idealistisk fremstilling af problematikken med genanvendelse af PET fra drikkevareemballager. For det første forudsættes det, at alle disse flasker i dag indsamles og genanvendes. Er det reelt tilfældet? Hvis ikke de genanvendes i dag, vil det kun være et gode med stigende priser på denne kvalitet, da det vil sikre større genanvendelse.

Legos omstilling til at bruge genbrugsplast er et skridt i den rigtige retning - genbrug erstatter nye materialer.

Der arbejdes mange steder i verden på at udvikle plast af organske materialer som træ, halm og tilsvarende. Hvis eller når det lykkes, vil Lego formentlig kunne anvende disse materialer på linje med genanvendte PET-flasker. Intet er jo statisk og brugen af genanvendt PET er formentlig kun første trin på LEGOs vej mod genanvendelse og senere formentlig mod mindre brug af fossile stoffer.

Ingen succesfuld udvikling starter med at vende alt på hovedet. Vi starter med små skridt og ser om det går - inden vi sætter farten op og eskalerer i den takt, der er mulighed for.

Legoklodser er ikke til engangsbrug - så også de nye klodser skal kunne holde og gå i arv. Det stiller store krav til kvaliteten.

7
2. maj kl. 13:56

Hej Finn Jeg kan godt lide din konstruktive tilgang; at innovation kræver tid og sker i flere tempi. Anvendelsen af fødevareplastik kvalitet i Lego klodser er bare et unødvendigt skridt for Lego ved godt, at det er en afvej, en omvej. Derfor satser Lego på udvinding af plastik via Power2X. Det vil sige at Lego kommer til at bruge mange år på at teste og introducere en unødig brug af højkvalitetsplastik, samtidig med at der søges og forhåbentlig skabes gennembrud med en reel løsning. Jeg tillader mig at gentage mine hovedpointer:

  • Lego er verdens fedeste legetøj og kan i høj grad genbruges
  • Lego har en selvpåført forpligtelse til at yde mere and alle andrre med sit unikke brand, ansvar og sin styrtende indtjening (læs: de skal kunne stå for og tage gevinst af al den kritik de kan få)
  • Lego's forretningsmodel er ikke multicirkulær (klodserne kan ikke ganenvendes
  • Lego dumper med sit fokus på fødevarekvalitetsplastik markedet og udtager et materiale der kunne være genanvendt flere gange
  • Lego bør dele al opnået viden i vores fælles planets tjeneste
8
2. maj kl. 14:59

Hvis man har en praktisk erfaring med hvad legoklodser kommer ud for af savl,snot,støv, hundehår ,opvaskemaskine etc. kan man jo godt se at der skal bruges en fødevarekvalitet plastik, Ville du selv købe lego til børnebørnene hvis den bæredygtige plast blev reklameret at indeho!de plast fra blybatterikasser og kemikaliedunke?