Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Lad os ikke gøre omstillingen af affaldssektoren mere indviklet end nødvendigt

Kommunale investeringer i det, som Dansk Affaldsforening kalder for nødvendig infrastruktur, er i bedste fald spild af penge og i værste fald skadeligt. Vi vil gerne opfordre til at holde igen med investeringerne og i stedet gå i dialog med de private affaldsselskaber om affaldet.
Synspunkt23. februar 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Opdateret 24.02: Kortet over ARI's medlemmers faciliteter er blevet opdateret til en mere retvisende udgave.

Vi er rigtig glade for, at Dansk Affaldsforening her i Wastetech den 11. februar giver udtryk for, at deres medlemmer vil følge klimaaftalen og etablere ordninger til indsamling af borgernes affald og udbyde håndteringen af det indsamlede affald i overensstemmelse med aftalen og reglerne.

Så langt er vi enige.

Så meget desto mere vil vi gerne opfordre til, at kommunerne sætter foden på bremsen i forhold til at investere i anlæg, der i bedste fald er spild af penge og i værste fald skadelige for genanvendelsen. Det, som Dansk Affaldsforening kalder for nødvendige omlastefaciliteter og transportoptimering - kombineret med et ønske om at vurdere sorteringen af affaldet og fjerne urenheder, kalder vi unødvendigt og risikofyldt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vores medlemmer i Affalds- og Ressourceindustrien vil allerhelst modtage affaldet uberørt og i løs vægt - i virkeligheden på den mest simple facon. Vi vil helst undgå yderligere sortering eller komprimering ud over det, som sker i den primære indsamling. Det risikerer blot at gøre affaldet sværere at genanvende og i værste fald uanvendeligt.

Derfor kan vi ikke forstå, når eksempelvis Vejle Kommune eller affaldsselskabet Norfors investerer i haller, presser og balleteringsmaskiner. Vi kan ikke få det til at hænge sammen med, at grundstenen i sidste års politiske aftale om fremtidens affaldssektor er, at kommunernes rolle alene er at  indsamle affaldet og aflevere det til de private affaldsvirksomheder, der skal stå for den videre håndtering og genanvendelse.

Anlæggene er allerede klar

Vi forstår heller ikke Dansk Affaldsforenings argument om, at transport af affaldet i løs vægt betyder markant flere lastbiler på vejene. 

Som det fremgår af kortet nedenfor, har alene ARI’s 10 medlemmer langt over 100 pladser over hele landet, hvor affaldet kan læsses af, og hvor lignende affald i forvejen håndteres fra både industrien, servicesektoren og en række kommuner. Og hvis de 100+ pladser ikke rækker, kan flere oprettes.

ARI Kort over medlemmer
Oversigt over ARI-medlemmernes affaldsbehandlingsanlæg. Illustration: ARI.

Opgaven, som politikerne har stillet, er faktisk enkel. Folketinget har bestemt, hvordan affaldet skal sorteres - i hvor mange spande, i hvor mange bunker, og hvad der skal i hver bunke.

Så opgaven er at opstille affaldsspande til at indsamle de 10 konkret definerede fraktioner fra alle husstande og aflevere det til de private håndteringsvirksomheder (og fra 2025 til det kommende private producentansvar på emballage). Kommunerne kan selv vælge, om de selv vil stå for transporten, eller om de vil udbyde opgaven - som 70 procent af kommunerne gør allerede i dag.

Spar de unødvendige investeringer og udnyt samarbejdet

Vi vil rigtig gerne have et godt samarbejde med kommunerne om, hvordan klimaaftalens ambitiøse mål om bedre sortering og etablering af en stærk dansk genanvendelsessektor kan ske. 

Vi har bare svært ved at se, hvordan det hænger sammen med Dansk Affaldsforenings ønske om at etablere en kommunal infrastruktur af omlastepladser og transportoptimerende maskiner, når realiteten er, at modtageren af affaldet populært sagt ligger fem kilometer nede af vejen, og rapporter beskriver, hvordan transportoptimeringen går ud over genanvendelsespotentialet af affaldet.

Vi foreslår derfor helt banalt, at kommunerne sparer affaldskunderne for omkostningerne til ekstra infrastruktur og i stedet indgår et samarbejde med de mange private pladser, som i forvejen ligger i nærheden og som i forvejen har udstyret til at håndtere affaldet bedst muligt frem mod genanvendelse i en samlet proces fra affaldsspand til råmateriale til danske produktionsvirksomheder.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger