Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Kommunernes affaldsselskaber bør opdeles

16. august 2022 kl. 06:001
ARC
Jens Peter Mortensen vil have affaldsforbrændingsanlæg som ARC i København udfaset, når de er afbetalt, og senest i 2048. Illustration: Christoffer Regild.
Affaldssortering og afbrænding alene er ikke nok til at komme affaldsproblematikken til livs. Der skal et øget fokus på forebyggelse og genbrug til.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores PRO debatredaktion på pro-sekretariat@ing.dk

Som erstatning til et stop for privatisering af affaldsforbrændingsanlæggene foreslår jeg at inddele de kommunale affaldsselskaber i 2 selskaber - et selskab for forbrænding og et selskab for forebyggelse og genbrug.

De kommunale affaldsselskaber har med deres investeringer i affaldsforbrænding ingen troværdighed på genanvendelse, genbrug og forebyggelse. De samler affald ind for kommunerne i 10 fraktioner, og når det ikke lykkes, så skælder de borgerne ud for ikke at sortere korrekt. 

Læs hele artiklen

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
16. august 2022 kl. 13:16

Du benævner dig selv affaldsekspert. Desværre ligger indlægget meget fjernt fra virkeligheden.

Det er simpelthen usandt, at affaldsselskaberne ikke arbejder med genbrug og genanvendelse, og med at fjerne affald fra forbrænding.

Dels var Vestforbrænding nogen af de første til at arbejde med at sortere affald ved husstandene. Argo var de første til at fjerne fraktionen Brændbart på genbrugsstationerne. AffaldPlus har gjort en meget stor indsats i mange år for at afsætte brugbare ting fra genbrugsstationerne.

Som affaldsplanlæggere i kommunerne er vi "sat fri" til at arbejde med forebyggelse og genbrug. Men ikke af affaldsselskaberne, men af lovgiverne. Genbrug og forebyggelse har haft trange kår under den tidligere lovgivning - bl.a. at kommunerne ikke måtte arbejde med forebyggelse - og det har været et større juridisk slagsmål, om genbrugsstationerne har måttet sælge genbrug fra pladserne. I den nye lovgivning er der fx tydelige præciseringer af, at vi nu SKAL stille genbrug til rådighed på genbrugsstationerne. Og at vi skal hente mere genbrug ud af fx storskrald. Det kommer affaldsplanerne selvfølgelig til at bære præg af, i hvert fald i Odsherred.

At der fortsat er brug for forbrænding skyldes dels at forbruget er stigende (måske fald pga økonomisk afmatning), affaldsmængderne har været absurd høje under corona - og at der fortsat er mange ting, som er sammensat på underlige måder, der ikke kan genanvendes. Fx chipsposer og lænestole. Det er simpelthen bare ikke en kommunal planlægningsopgave alene. Og så er der mange lande, der deponerer deres affald, så hvorfor ikke lukke hullerne i den danske forsyning med udenlandsk affald. Det vil sikkert varme dig til vinter... Bedst er det at lukke udtjente forbrændingsanlæg, og ikke bygge nye. Det er bare ikke det, regeringen lægger op til. Og deraf protesterne.

Jeg forstår heller ikke dit argument om at supermarkeder skulle opstille flere containere. De er jo ikke affaldscentraler, selv om det er en udbredt opfattelse. De skal sælge varer og have parkering til deres kunder. Og langt de fleste har allerede flaskecontainere stående. Jeg kan simpelthen ikke komme på nogen, der ikke har. Med undtagelse af min lokale Netto. Men det bliver et mindre problem, da vi nu skal husstandsindsamle flasker og glas - og også PET plast og metal. Skal de i returordningen er det jo på Christiansborg der skal laves lovgivning, og ikke i kommunernes affaldsplaner.