Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Indsamlingen af tekstiler skal skaleres op i hele Europa

13. december 2022 kl. 05:001
tekstilaffald
Det svenske affaldsselskab Sysav sætter i dette indlæg spot på udforringer med blandt andet indsamlingen af tekstilaffald og kommer med forslag til, hvordan genanvendelsen af tekstiler kan skrues op. Illustration: Sysav .
Artiklen er ældre end 30 dage

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores PRO debatredaktion på pro-sekretariat@ing.dk

Forskningsprojektet Siptex, Svensk Innovationsplatform for Tekstilsortering, havde til formål at skabe betingelser for tekstilgenanvendelse af høj kvalitet gennem etablering af storstilet automatisk tekstilsortering.

Projektet resulterede i et anlæg drevet af Sysav, der sorterer tekstilaffald efter fibertype, herunder bomuld, polyester og akryl. Efter et langt forskningsprojekt og to års drift med Siptex – verdens første automatiske anlæg af sin art – har vi lært meget.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til WasteTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
13. december 2022 kl. 12:31

Var det ikke også argumentationen for at igangsætte indsamling af plast? At mængden skulle være stor for at få presset industrien til mere genanvendelse.

Efter mere end 25 års indsamling af plast fra husholdningerne i Sverige var genanvendelsen stadig mindre end 20 %. De resterende 80 % blev stort set alt sammen brugt som energikilde - altså brændt - på en cementfabrik.

Er der nogen der har egnet på, om de mange omkostninger reelt har medført en råstofbesparelse eller har givet målelige CO2 besparelser.

Det er vigtigt i en sådan beregning også at medtage etablering og drift at indsamlingssystem, og at man ikke blot beregner ud fra CO2 besparelse udfra indholdet i den indsamlede mængde, men nøjes med at regne på den reelt genanvendte mængde, som man normalt gør.

Det er min påstand, at man med en reel beregning opnå et brugbart resultat, som kan fortælle om igangsætning af et nyt system er en god idé eller ikke. Og kan hjælpe os til at prioritere vore brug af midler på CO2 reducerende tiltag, så vi ikke bruger pengene forkert - hvilket vil sige med mindre udbytte end vi kunne have opnået ved igangsætning af andre tiltag.

Vi kan jo ikke gennemføre alle CO2 reducerende projekter, så det er vigtigt at prioritere! Og det kræver et korrekt grundlag.