Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Har du tænkt på malerspanden? Plasten fra malerspande i EU svarer til alle danskeres husholdningsplast

16. november 2021 kl. 05:30
maler bygning
Illustration: istockphoto.
Virksomheden Paint’R har udviklet og testet fremtidens emballage inden for maling. Resultatet omfavner både miljøet og maleren, lyder det fra virksomhedens seks stiftere, Sofie Winge-Petersen, Victoria Strauss Søgaard, Johan Carl Smedegaard Vangstrup, Nicolai Casper Raith Hansen, Jacob Steen Ulv Larsen og Magnus Hørlyk Friis. 
Artiklen er ældre end 30 dage

Hver måned smides 1 million malerspande ud i Danmark som småt brændbart eller farligt affald; ca. 333 tons plast. Det svarer til den samlede husholdningsplast fra 100.000 danskere i samme periode. I modsætning til meget plastemballage, er der ikke umiddelbare udsigter til nem sortering og genanvendelse af malerspanden. Kontakten med maling gør den simpelthen uren. I Paint’R er vi snart klar med en emballage, der skal spare malerne for rygskader og tid, leverandørerne for transport af luft og miljøet for 75 procent plast og 50 procent CO2.

Én hård opbremsning er den hurtigste måde at male et bagagerum, det er desværre en realitet langt de fleste malere har prøvet. Malerspandens låg er ikke fastgjort, så spild, tab og ødelæggelser af spanden er hverdag for den travle maler. Sammenlægges dette med, at malerspanden skær, når man bærer den, opfordrer til alt for tunge læs og fylder i transport og affaldscontainere, bliver det hurtigt tydeligt, at malerspanden er ubehændig og et ressourcespild, der bør være forældet emballagedesign. Hverken miljøet, maleren eller malingsproducenterne nyder godt af malerspanden.

Specialdesignede poser og sammenklappelige kasser 

Gennem halvandet år har vi i Paint’R udviklet og testet fremtidens malings emballage. Resultatet er en papkasse med to poser i, hver med 5 liter maling. Poserne er specialdesignede til at passe ned i den rullespand, som den professionelle maler allerede anvender - en 13 liters variant af den rullebakke de fleste kender fra privaten.

Vi ender altså med blot 40 g. urent plast fra begge poser i modsætning til de 333 g. der er i en malerspand. Papkassen kan genanvendes de 5-7 gange som traditionelt pap kan, så længe at denne holdes fri fra maling.  
En maler kan bruge op til 10 spande om dagen, der fylder aldeles godt, når de smides i containeren til småt brændbart. I det nye alternativ samles et utal af poser i traditionelle affaldssække, og pappen kan klappes sammen til nem transport. En stor pladsbesparelse for maleren og affaldsafhentningen.

Nye øjne på brugerhøjde og stærk brancheindsigt er nøglen

Et essentielt fokus for udviklingen af den nye emballage har været co-creation med slutbrugeren og branchen. Herved sikres der, at de affaldsminimerende tiltag rent faktisk tages til sig af målgruppen. I modsætning til de mange regulativer vi ser, som tvinger folk væk fra forurenende produkter, har filosofien været at skabe noget, selv den konservative maler, der ikke går op i affaldsmængder, har lyst til at anvende. Denne gulerod forventer vi vil give den hurtigste omstilling og reduktion af plast forbruget på tværs af branchen.  

Artiklen fortsætter efter annoncen

På sigt er målet at bortskaffe papkassen til den professionelle maler, der i stedet køber poserne individuelt og anvende en mere cirkulær og genbrugelig kasse til opbevaring. Papkassen på ca. 200 g. udleder nemlig den største andel af CO2’en i den nye løsning. Papkassen har dog vist sig nødvendig i overgangsfasen for at omstillingen sker i etaper nødvendigt for brugeren. Papkassen får på sigt, i stedet, sit helt store indtog på det stigende online marked, hvor malerspande pt. sendes i papkasser, der fyldes op med pap for at sikre fastholdelsen af spanden. Altså ikke blot transport af luft, men her også uudnyttet pap. 

Corona har åbnet nye cirkulære muligheder

Under Covid-19 har tekniker til genanvendelse af mundbind været brandvarmt. En af de fremtrædende teknikker, er smeltesortering, hvor plasttyper med et delta på 30 graders smeltepunkt kan sorteres fra hinanden. Malerspanden og maling har begge et smeltepunkt på ca. 160 grader og kan således ikke udnytte denne teknologi. Paint’R posens smeltepunkt afviger ca. 30 grader fra malingen, hvorved det teoretisk er muligt at smeltesortere plastikken i emballagen og malingen fra hinanden. Der er altså potentiale for, at plastikken på sigt kan genanvendes, om blot et effektivt retursystem af malingsposerne kan opsættes.    Det kræver 500 kg. affald, før den første praktiske test kan foretages.

Udvidet producentansvar styrker innovative emballagedesigns 

De cirkulære muligheder skubbes godt på vej af det udvidede producentansvar, der senest i 2025 også indtræder i Danmark. Danmark er det eneste land i EU, der ikke har et udvidet producentansvar, men efter opdatering på affaldsdirektivet i 2018, bliver det et krav på bl.a. emballage. Herved skal producenterne betale for bortskaffelsen af emballagen. Baseret på priser fra Holland vil prisen på en malerspand stige ca. 1,5 kr. i 2025, grundet det udvidede producentansvar. 

Hvem er Paint'R?

Paint’R består af seks studerende fra DTU’s proces og innovationslinje. Visionen er at omstille den konservative og sorte malerbranche. Der er et stærkt samarbejde med Flügger A/S, der gerne ser emballagen som den nye branchestandard.

Paint'R medlemmer
Illustration: Paint'R.
Paint'R prototype
Illustration: Paint'R.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores PRO debatredaktion på pro-sekretariat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger