Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Fynboerne bør sortere som resten af landet til gavn for miljø og klima

13. oktober 2022 kl. 05:251
Plastindustrien
Plastindustrien opfordrer de ansvarlige i kommunerne på Fyn til at slippe fortiden og ligesom resten af Danmark begynde at se plast som en værdifuld ressource, som der både er sund økonomi og ressourcebesparelser i at sortere ud fra restaffaldet. Illustration: Plastindustiren.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores PRO debatredaktion på pro-sekretariat@ing.dk

Over hele landet er borgere og virksomheder netop nu ved at tage et nyt og langt bedre affaldssorteringssystem i brug. Det er et centralt element i udviklingen af Danmarks cirkulære økonomi og betyder, at vi i endnu højere grad kan genanvende brugte materialer til gavn for klodens ressourceforbrug, klima og samfundsøkonomi. 

Læs hele artiklen

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
13. oktober 2022 kl. 13:10

I en foranderlig verden kan det være svært at afgøre, hvem der egentlig står udenfor udviklingen. Er det netop ikke i dette her tilfælde Plastindustrien, som står udenfor? Miljøpolitisk chef Christina Busk nævner flere gange i sit indlæg, at vi skal holde vores ressourcetræk nede. Når vi kommer til plast, bør Plastindustrien først og fremmest fokusere på, at der overhovedet kommer et ”træk” fra plastprodukter, som ikke kan genanvendes. Det vil have langt større gevinst for vores klode. Ærgerligt at indlægget giver et fejlagt indtryk af, at man på Fyn er gammel og støvet og ikke erkender, at man er tabt bag udviklingen. Alle de fynske kommuner er i gang med at udrulle de 10 fraktioner i fuld overensstemmelse med lovgivningen og bliver mig bekendt allign inden udgangen af året. Mht. eftersortering af restaffaldet, så er vi på Fyn ikke drevet af snævre markedsmæssige interesser, men arbejder i helhedsløsninger, der samlet set giver størst effekt, når man inddrager servicemæssige, miljømæssige og økonomiske effekter. Vores egne undersøgelser samt senest Rambølls gennemførte LCA-analyse af eftersortering på et anlæg kontra kildesortering hos borgerne viser klart, at eftersortering på alle parametre udkonkurrerer kildesortering. Ærgerligt at blive kaldt for gammeldags for at forfølge denne mulighed med bl.a brug af den kendte og verdensførende fynske robotteknologi, som gør det muligt at sortere plasten netop i de plasttyper, markedet efterspørger. I en foranderlig verden er det vigtigt, at vi samarbejder om den grønne udvikling. Vi inviterer derfor gerne Plastindustrien (igen) til yderligere drøftelser af, hvordan vi i fællesskab sikrer en udvikling, der er til gavn for klodens ressourceforbrug, klima og samfundsøkonomi – og som bygger på videnskabelig evidens.

Jan Thrane Projekt- og Planchef Odense Renovation a/s