Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Er det spild af penge at investere i affaldsplast?

plastaffald
Illustration: axelbueckert / BigStockPhoto.
Det er ikke spild af penge at investere i affaldsplast. Langt fra. Affaldsplast skal ikke kategoriseres som affald. Det er en ressource, som vi skal genanvende ligesom så meget andet. Men processen er vigtig, hvis du altså ikke ønsker at spilde dine penge, skriver bestyrelsesmedlem i Clenflex og direktør i Clendev, Niels Immerkjær, i dette synspunkt.
Synspunkt28. april kl. 05:00

Affaldsplast har et dårligere ry end gamle batterier. Men sådan bør det ikke være. At investere i genanvendelse af affaldsplast er som at investere i vores alles fælles fremtid. Det burde ligge på lige fod med genanvendelse af batterier, vand og fiskenet, hvis det stod til mig. Men det gør det ikke. Desværre.

Plast og de mange problemer

Plast er et nyttigt materiale, som bruges til og i et hav af forskellige produkter – ja, verden drukner nærmest i plast. Men vi skal bruge mindre plast. Eller så skal vi finde de gode alternativer. Eller så skal vi skabe en cirkulær proces, hvor plasten genanvendes og bruges i andre produkter. Det bliver svært at komme af med den, så vi skal finde på bæredygtige løsninger. Det giver næsten sig selv – men det er ikke så nemt, som det lyder.

Genanvendelse af plast kan ske på to måder. Enten mekanisk eller kemisk. Den ene bør ikke leve uden den anden. Den mekaniske tilgang er god i mange henseender, men vi kommer aldrig til at kunne genanvende de mængder, vi skal, hvis vi ikke også benytter os af en kemisk metode.

Der findes mange forskellige typer af plast. Nogle kan genanvendes. Andre kan ikke. Men hvis du skal genanvende plast, skal det være rent. Ellers bliver det aldrig en god forretning. Men det er langt fra altid rent. Hvis du ikke har styr på, hvad der kommer ind, så har du heller ikke styr på, hvad der kommer ud.

Plast og de mange muligheder

I Clenflex fokuserer vi på den kemiske proces for genanvendelse af affaldsplast. Det er vores fornemmeste opgave at udbrede kendskabet til, hvad vi kalder: den cirkulære plastproces. En proces, hvor der ikke kun er fokus på omformningen, men på alle led i processen og i særdeleshed på forbehandlingen af affaldsplasten – forbehandlingen er ligeså vigtig som omformningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det ville være ønsketænkning at tro, at alt plastaffald er homogent. Det er tværtimod en skøn blanding af diverse plasttyper krydret med andre former for affald, fx jern, aluminium og andet ikke-plast. Det gør ikke opgaven nemmere, skulle vi hilse og sige, fordi det kræver løbende tilpasning.

Ved kemisk genanvendelse af affaldsplast består processen af flere led på to forskellige anlæg: et forbehandlings- og et omformnings anlæg. For behandlingsanlægget er opbygget i moduler afhængigt af kapacitet og sørger for at rense og rengøre plasten og gøre den klar til omformning. Til disse anlæg kan der både leveres rent, beskidt og forurenet plast. Her forbehandles affaldsplasten, hvor fugt, metaller, træ og andre uønskede emner frasorteres. På omformningsanlægget opvarmes plasten til mere end 400 grader celsius og omformes til olie. Det er olien, som senere bliver til plast igen. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er en forbrændingsproces, hvorfor der heller ikke er nogen former for røggasemission. 

Hvad kan du bruge genvandt affaldsplast til, tænker du? Ny plast eller grøn dieselolie. Ved kemisk genanvendelse downsizer du ikke. Du har nemlig styr på, hvad der kommer ind, og derfor også på hvad der kommer ud. Det færdige produkt er altid ren plast, som kan bruges i alle brancher; fra medicinal- til fødevarebranchen. Det står i kontrast til den mekaniske proces, hvor den genanvendte plast fx bruges i affaldsposer.

Det gennemsigtige guld

Affaldsplast og afskaffelse af denne er dyrt for virksomheder – og for vores planet. Vi bør og skal have fokus på, hvordan affaldsplast kan bidrage til det store hele. Plasten må ikke forblive i den forbudte rolle. Om du bruger lidt plast, eller om du bruger meget. Det betyder ikke det store. Det, som betyder noget, er, at du aktivt tager stilling til, hvordan du og din virksomhed håndterer den. Der er trods alt mange penge at spare på den store klimakonto. Og mange penge at tjene på firmakontoen. Det ved vi alt om. Vi udformer løbende business cases, så alle bliver glade – ikke kun jorden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så mit svar er nej. Det er ikke spild af penge at investere i affaldsplast. For affaldsplast er ikke affald. Det er en gylden mulighed for at give noget tilbage. Det gennemsigtige guld er endnu ikke i høj kurs. Men vent: det bliver den snart.

Når mekanisk og kemisk genanvendelse af affaldsplast bliver en naturlig del af hverdagen for dig, for din virksomhed og for os alle, har vi taget et nødvendigt og vigtig skridt tættere på en bæredygig proces for affaldsplast. Til glæde for den enkelte og til gavn for os alle.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Send dit udkast på 3.000-5.000 anslag sammen med et billede af dig selv til pro-sekretariat@ing.dk.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger