Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Affaldssektoren står over for nødvendige forandringer

29. marts 2022 kl. 05:02
Karin Klitgaard
Illustration: Hans Søndergård.
Affaldssektoren står overfor store omvæltninger. Vi skal genanvende mere, og det skal ske i en højere kvalitet. Det kræver, at vi bliver bedre og mere effektive til at indsamle og sortere vores affald. Sådan lyder budskabet fra underdirektør i Dansk Industri, Karin Klitgaard, i dette synspunkt.
Artiklen er ældre end 30 dage

Affaldssektoren står overfor store omvæltninger. Vi skal genanvende mere, og det skal ske i en højere kvalitet. Det kræver, at vi bliver bedre og mere effektive til at indsamle og sortere vores affald.

Virksomhederne er klar til at bruge endnu flere genanvendte materialer i produktionen. I disse måneder og år er virksomhederne i gang med at lægge planer og sætte ambitiøse mål. De vil øge mængden af genanvendt materiale, som skal indgå i nye produkter. Og de vil ikke mindst sørge for, at  meget mere emballage bliver genanvendt.

Virksomhederne gør en indsats, fordi de vil reducere det aftryk, de sætter på jorden. Men de gør det også  på grund af krav fra kunderne og lovgiverne. I de her dage bliver det også tydeligt for virksomhederne, at vi ikke kun står midt i  en klimakrise. Vi står også i en buldrende ressourcekrise. Omstilling til cirkulær økonomi – og til brug af genanvendte materialer – er nødvendig for at sikre virksomhederne et tilstrækkeligt input af råvarer til produktionen.

Det stiller krav til kvaliteten af de genanvendte materialer. Hvis de skal bruges i produktionen, skal de matche de jomfruelige råvarer i kvalitet, mængde (forsyningssikkerhed) og gerne også pris. Det kræver, at genanvendelsen kommer op i skala. Indsamlingen af affald skal være effektiv, behandlingen af affaldet skal industrialiseres, og der skal være fokus på kvalitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi kan ikke bruge, at kommunerne håndterer affaldet forskelligt.  Det er derfor, at vi bakker op om den klimaplan, der i 2020 blev vedtaget med et bredt politisk flertal, og som nu er ved at blive implementeret i lovgivning. Med klimaplanen får vi en ensartet affaldsindsamling i hele landet, og vi får udbudt affaldsmængderne, så private aktører i affaldssektoren kan komme i gang med at investere i de anlæg, der skal sortere og genanvende affaldet i en kvalitet, som kan indgå i produktionen.

Vi skal være villige til at forandre - ansvaret er tredelt

En fremtid med knaphed på ressourcer kræver, at vi gør mange ting på en anden måde, end vi plejer. Det gælder forbrug, produktion og indsamling og behandling af affaldet. Jeg er enig med kommunerne i, at affaldssektoren står over for grundlæggende forandringer. Men hvis ikke vi er villige til at forandre, vil der ikke være nok ressourcer i fremtiden, og vi vil ikke komme i mål med vores klimaambitioner.

Oven i alt det andet får producenterne snart ansvaret for deres emballage. De skal sikre, at den emballage, de sætter på markedet, bliver indsamlet og genbrugt eller genanvendt.

Producentansvaret medfører endnu flere nødvendige ændringer i den måde, vi håndterer vores affald på. Med producentansvaret får producenterne incitament til at designe emballagen, så den er  lettere at genbruge eller genanvende. Og de får incitament til at sikre, at affaldet bliver behandlet effektivt og skånsomt. De skal nemlig betale for affaldshåndteringen og bruge materialerne i nye produkter.

Hvis vi skal i mål, er det afgørende, at alle samarbejder og udfylder de roller de er bedst til. Det gælder fra kommunerne, der har ansvar for at indsamle affaldet hos husholdningerne, til aktørerne i affaldssektoren, der oparbejder affaldet til genanvendte materialer, og producenterne, der designer emballagerne og bruger de genanvendte materialer igen.

Et andet afgørende element er udviklingen af nye digitale og teknologiske løsninger. Vi skal finde veje til at spore produkter og materialer og til at sortere affaldet effektivt, så kvaliteten bliver så høj som muligt.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger