Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Affaldshåndtering og forsyning er kritisk infrastruktur

3. november 2022 kl. 05:001
Energitårnet Roskilde
Det giver ingen mening, at den tidligere regering ville reducere forbrændingskapaciteten med 30 pct. Sådan lyder det fra Dansk Affaldsforening i dette synspunkt. Illustration: Argo.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores PRO debatredaktion på pro-sekretariat@ing.dk

Folketingsvalget er overstået.

Men det svære arbejde med at danne regering og sikre parlamentarisk opbakning er først lige begyndt. Verdens tilstand – ikke mindst sikkerhedspolitisk – bør afspejle sig i en kommende regerings politik på forsyningsområdet.

For der er krig på europæisk jord, der oveni stigende priser på fragt og problemer i forsyningskæderne som følge af COVID-19 har ført til galoperende inflation og energipriser.

Læs hele artiklen

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
4. november 2022 kl. 17:57

Det har i en årrække være politisk selvmord at tale om fortsat affaldsforbrænding, men vi har her en energikilde, som er nærmest uudtømmelig i en meget lang fremtid.

I stedet for at lukke anlæg, skal alle de eksisterende opgraderes med nyeste teknik til optimal røggasrensning og maksimalt energiudbytte i form af både el og varme.

Også selv om vi evt. skal deltage i betalingen for at skaffe tilstrækkeligt affald, vil det være en god forrentning, da alternativet er at skulle købe brændsler i form af flis, piller eller andet brændbart.

Det vil tillige have en stærk positiv effekt at fjerne organisk affald fra deponier, hvor det med tiden vil omsættes anaerobt til metan og sive direkte ud i atmosfæren.

Hvorfor er det så svært at forstå? Hvad er det, som får nogen til at blive så idealistiske, at de ikke kan se fordelene. Brug dog hovedet og erkend, at I har taget fejl - at det rent faktisk også er den helt rigtige løsning, hvis man bruger hjertet!

Husk, at vi under alle omstændigheder har brug for en grundlast, der kan trækkes på, når sol og vind ikke kan sikre os den nødvendige energi. Affaldsforbrændingsanlæggene vil næppe kunne udfylde dette behov helt, men måske en betydeligt større del, end i dag. Det må da være bedre at bruge mere affald end at skulle bruge kul, olie eller gas, som er alternativerne.

Vores tidligere forventninger om, at 'bare' at kunne supplere med vandkraft og A-kraft fra Sverige, Tyskland og Norge, har jo vist sig som en noget usikker mulighed. Og det bliver ikke bedre, når disse lade også får behov for betydeligt mere elektricitet. Vi er jo ikke de eneste, som går over til varmepumper og elbiler!