Flere kommuner ønsker glasgenbrug, men ser mulighederne som begrænsede

glasflasker
Illustration: JH photo.
Håndteringen af glasaffald er kommet til debat – især i lyset af, at den kombinerede indsamling af metal-, glas- og plastaffald skal udfases. I en rundspørge fortæller syv jyske kommuner om deres overvejelser vedrørende glasfraktionen.
1. december 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Opdatereret 10.34 med præcisering fra Horsens Kommune.

Flere jyske kommuner kunne godt tænke sig mere direkte genbrug af flasker fra glasaffaldet. Det viser en rundspørge, som Wastetech har lavet i forbindelse med debatten om hvordan glasaffald bedst muligt håndteres i forhold til genanvendelse og genbrug.

Seks af de syv adspurgte kommuner kunne godt tænke sig en højere grad af sortering, skylning og direkte genbrug af glasflasker fra affaldet, men fra Randers, Aalborg, Fredericia og Kolding Kommune lyder meldingen, at det har været mere eller mindre umuligt at lave aftaler med flaskeskyllerier om sortering og genbrug. 

Horsens Kommune fortæller desuden, at de har oplevet en fordobling i mængderne af sorteret glasaffald, siden de i 2015 byttede indsamling ved glaskuber ud med husstandsindsamling.

»Så man kan godt frygte, at meget glas vil ende i forbrænding, hvis vi går tilbage til igen kubeindsamling,« udtaler Anne Rørsgaard, projektleder ved Horsens Kommune.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
1. december 2021 kl. 18:30

Det er en vanskelig problematik. Staten tog stort set livet af den branche, der stod for glasgenbruget ved at halvere afgiften på nye flasker. Det betød jo, at gevinsten ved at skylle og genbruge hele flasker blev for lille til at det kunne betale sig. Den gang tænkte man ikke i CO2 udledning eller genbrugsprocenter i samme omfang som nu, men beslutningen rammer os nu i nakken som en boomerang.

Det er svært at gå tilbage til udgåede løsninger, fordi forudsætningerne er forsvundet og ikke bare kan retableres.

Dertil kommer, at vinflasker i langt større omfang er gjort lettere for at spare transporteret vægt - og affaldsmængde. Så der vil være en mindre andel, som i dag vil kunne genbruges. De lette flasker er ikke nødvendigvis stærke nok til at kunne klare håndteringen og vil derfor i langt større udstrækning ende som skår.

Den gammeldags flaskesortering gav dog ikke kun hele flasker til genbrug, men førte også til, at en meget stor del af glasset blev farvesorteret - og renset for urenheder, som kunne mindske genanvendeligheden. Men kan vi komme tilbage til den optimale indsamling og behandling i de egne, hvor der ikke er flaskesorteringsanlæg?

Svaret er et rungende MÅSKE, for det kræver, at det igen bliver rentabelt at etablere og drive flaskesorteringsanlæg. Og er man politisk indstillet på det? Måske er det rent faktisk en af de billigste metoder til øget genbrug, men gratis er det ikke, så jeg tillader mig at tvivle.