Ugens skrald: Affaldsvirksomhed bombarderes med klager

17. september 2021 kl. 06:002
bioaffald
Illustration: Lightman_pic / Bigstockphoto.
Solum i Roskilde har modtager 94 klager over lugtgener på en enkelt måned. Kartoffelavler Morten Anker kalder det »helt vanvittigt« at Danmark ikke har tilstrækkelig plastsorteringskapacitet. Få ugens nyhedsoverblik her.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det har ikke været noget heldigt år for affaldsvirksomheden Solum, der ligger i Roskilde. Sidste efterår gik der ild i virksomhedens opmagasinerede haveaffald, som det efterfølgende tog mere end to måneder af slukke med store gener til følge. Nu kan TV2 Lorry fortælle, at Solum – som blandt andet arbejder med kompostering – er udsat for en lind strøm af klager over lugtgener.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til WasteTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
17. september 2021 kl. 12:08

Selvfølgelig bliver det dyrere at indsamle i flere fraktioner. I Fredensborg Kommune er udgiften til indsamling alene af flasker og glas steget fra ca. kr. 50 til ca. kr. 140 årligt (inkl. moms). Da alle husstande betaler samme gebyr og ordningen er uændret for ca. 60 % af husstandene, betyder det, at stigningen for parcelhusene med individuel opsamling i stedet for kr. 90 burde have været ca. kr. 200 - alene for denne fraktion.

At bekendtgørelsen giver mulighed for at midle gebyrerne for alle fraktioner bortset fra restaffald, betyder at en sådan midling effektivt kan skjule, hvor meget det egentlig koster at indsamle ved de enkelte husstande med egne beholdere.

På den måde får man mindre utilfredshed fra de husstande, som via egen opkrævning kan se, hvad de betaler, men overfører til gengæld betydelige beløb fra boliger med fælles - og dermed langt billigere - opsamling til dem med individuel.

Altså kan man konkludere, at principperne for såvel 'Hvile i sig selv' som 'Forureneren betaler' nu er faldet bort, hvis det besluttes sådan i den enkelte kommune.

Efter min mening er det både pinligt og uvederhæftigt - og forunderligt nok vedtaget med socialdemokratiske stemmer. Det kan godt undre, da disse bestemmelser er skræddersyet til at ramme socialt skævt. Ikke fordi alle med fælles renovation er 'fattige', men fordi stort set alle i denne gruppe er bosat, hvor der er fælles - og dermed billig opsamling af affald.

1
17. september 2021 kl. 11:38

Kartoffelavler Morten Anker efterlyser plastsorteringsanlæg, så hans plastikbakker kan blive frasorteret og genbrugt. Mon ikke, at han også får et sådant anlæg etableret? Udgiften er helt underordnet, fordi den blot opkræves via renovationsgebyrerne, som ingen politikere bekymrer sig om på anden måde, end ved en voldsom overraskelse over, hvor meget de stiger. Måske skal man begynde at regne på den reelle CO2 besparelse ved en sådan aktivitet? Altså en reel beregning, hvor der både regnes på CO2 til anlæg og drift af sortereanlæg, transport til og fra dette - og udgifterne i kroner og ører. Det vil være rigtig interessant, hvis man for gennemført en opgørelse for, hvor meget klima man egentlig får for pengene.

Han mener også, at det må være samfundets ansvar at få et sådant anlæg etableret., men ville det ikke være mere rimeligt med et ægte producentansvar, så regningen endte hos ham selv - og dermed kunne fordeles på hans salg af kartofler. Hvis de enkelte pakninger så bliver for dyre, må det være, fordi denne form for genanvendelse ikke er tilstrækkelig økonomisk.

Alternativet kan være et pantsystem, så man kan aflevere bakken, hvor man har købt den, men et sådant skal jo også etableres af producenten, hvilket vel egentligt er rimeligt nok - eller?