Producentansvarets opfinder: »Jeg har set mange eksempler på mislykket lovgivning«

Thomas Lindhqvist
Illustration: IIIEE. Se større version
I 1990 kom svenske Thomas Lindhqvist for første gang på begrebet, som siden er blevet et EU-krav og snart skal indføres i Danmark. Producentansvar praktiseres i dag på mange forskellige måder, men ophavsmanden har stadig en holdning til, hvordan det bør implementeres ordentligt.
Interview3. september 2020 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

I Danmark taler vi ofte om, at vi er et grønt foregangsland. På et bestemt punkt må vi dog se os slået af nabolandet Sverige. For mens det lige nu er et stort diskussionsemne, hvordan et udvidet producentansvar for emballage skal implementeres her til lands, så har svenskerne 26 års erfaring med ordningen.

Det skyldes i høj grad Thomas Lindhqvist, som i dag er seniorlektor ved Lund Universitets International Institute for Industrial Enviroment Economics (IIIEE). Det var ham, der i 1990 var den første, som skrev om et system, hvor virksomhederne blev holdt ansvarlige for deres produkter igennem hele deres livscyklus og gav det navnet »det udvidede producentansvar«.

Historien om hvordan begrebet kom til verdenen kan du læse mere om her. I denne artikel vil fokus nemlig være mere på, hvad vi kan lære af 30 års eksperimenter med implementering af systemet, som i dag er blevet et verdenskendt begreb. Thomas Lindhqvist følger nemlig stadig aktivt med og fortæller, at det har været en fascinerende rejse at følge – også selvom det ikke alle steder er blevet indført helt, som han tænkte, at det skulle gøres.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Finn Langgaard
3. september 2020 kl. 10:19

Denne artikel peger på stort set alle de svagheder, der er i de eksisterende systemer - og viser vejen mod bedre affaldsbehandling. Det bør dog tilføjes, at de nationale systemer må være udgangspunktet for ændringer og forbedringer - og at cirkulær økonomi bør tages bogstaveligt og rent faktisk skal føre til bedre klima, miljø og økonomi, før man beslutter sig for ændringer.

Alle de professionelle aktører har underliggende dagsordener, så politikerne bør først og fremmest tænke på borgernes interesser - det er det, som de er valgt til! Dvs. at enhver ny ordning / ethvert nyt tiltag rent faktisk skal have en mærkbar, positiv effektpå klima, miljø og / eller økonomi i forhold til de eksisterende.

Indfører man et fuldt ‘Udvidet producentansvar’, behøver politikerne ikke tænke på økonomien, men kan begrænse sig til at tage hensyn til klima og miljø.