Verdens første genanvendelige vinge til havvind kommer fra Aalborg

Vindmøllevinge.
Illustration: Siemens Gamesa. Se større version
En ny resin med et ‘lille twist’ har muliggjort verdens første kommercielle, fuldt genanvendelige havvindmøllevinger, hævder Siemens Gamesa.
14. september 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Verdens største havvindmølleproducent, spansk-tyske Siemens Gamesa, hævder at have produceret verdens første genanvendelige havvindmøllevinger til kommerciel brug.

De første seks 81 meter lange RecyclableBlades, der er produceret på Siemens Gamesas vingefabrik i Aalborg, indeholder en ny resin, som gør det muligt at bryde den kemiske struktur op og skille resinen fra resten af materialerne, fortæller Jonas Jensen, der er global bæredygtighedsspecialist hos Siemens Gamesa.

»Det her er et gennembrud. Vi har løst et af de problemer, som der gennem tiden er peget fingre af vindmølleindustrien for. Der ligger en potentiel affaldsudfordring med udtjente vindmøllevinger, men den er vi kommet ud af med den her teknologi,« siger han.

Ingeniøren har tidligere beskrevet, hvordan udtjente vindmøllevinger i de fleste tilfælde ender på deponi – hvilket er den ringeste affaldsløsning – da de er utroligt svære at skille fra hinanden, hvilket er påkrævet, hvis de skal genanvendes.

Universiteter og laboratorier har tidligere produceret genanvendelige vindmøllevinger i mindre skala, men aldrig før har nogen været certificeret og produceret til kommerciel brug, hvilket Siemens Gamesa RecyclableBlades for nylig blev, fortæller Jonas Jensen.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.