Ugens skrald: Tidligere minister indleder affaldsslagmål med Lea Wermelin

17. december 2021 kl. 06:001
Lea Wermelin
Miljøminister Lea Wermelin erkender, at den nye Affaldsbekendtgørelse har været svær at implementere. Illustration: Keld Navntoft.
Søren Pind og Lea Wermelin (S) krydser klinger omkring affaldssortering på Bornholm, Skjern Paper sætter planerne om et anlæg til genanvendelse af fødevarekartoner på pause og så er der nyt om konkurrenceudsættelse af forbrændingssektoren. Få ugens nyhedsoverblik her.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Vi starter ugens nyhedsopsamling på Bornholm, hvor to af solskinsøens politiske sværvægtere den seneste uge har krydset klinger i debatspalterne hos avisen Bornholms Tidende over hvordan fremtidens affaldssystem bør indrettes.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til WasteTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
5. januar kl. 11:57

Fint at det nu er kendes, at den forventede gebyrstigning var 'helt i skoven'. Nu venter vi så bare på, at samme erkendelse kommer til at gælde for den forventede CO2 besparelse. Det er jo ingen hemmelighed, at besparelsen er beregnet ud fra, at 100 % af den indsamlede mængde ville blive genanvendt - og dermed gøre CO2 udgiften til etablering af ordninger, indsamling, omlastning, tab af direkte genbrug, eftersortering og opbalning, transport til sortereanlæg, sortering oma. mindre væsentlig. Med en meget lav genanvendelse af nogle af fraktionerne ser regnestykket helt anderledes ud og flere fraktioner giver med sikkerhed en samlet set stærkt negativ klimaeffekt ved direkte husstandsindsamling. Det gælder primært plast, men også glas og fødevarekartoner.

Formålet har jo hele tiden været, at Danmark skulle stå sig bedre i konkurrencen om hvilke lande, der genanvender mest. En konkurrence vi ingen mulighed har for at hævde os i, så længe vi ikke får ændret opgørelsesmetoderne. Men ved at udsortere og eksportere kan vi stikke os selv blår i øjnene og lade som om det hele bliver genanvendt. Uanset at alle ved, at det ikke passer. Det ville give mere mening at kæmpe for ændring af EU reglerne for klassificering af affaldsforbrænding til at blive regnet for energigenvinding. Naturligvis under forudsætning af, at indholdet af genanvendelige materialer er under en vis grænse - og at energudnyttelsen er høj.

Så kunne vi hævde os i konkurrencen igen - og med fuld rimelighed.

Det er jo alment kendt, at en væsentlig del af de materialer, som har passeret et sortereanlæg ender med at blive 'energigenvundet' i industrianlæg med relativt lav energiudnyttelse - og med langt mindre krav til røggasrensning og slaggebehandling end de, som er gældende for affaldsforbrændingsanlæg.