Ugens skrald: Nye spande, gamle myter og meget mere affald

13. januar kl. 06:001
Skraldebil, skraldespand
Illustration: Bigstock / sourabhj.
Ikke alle kommuner der har søgt dispensation mangler spande viser eksempler fra Nordvestjylland. Til gengæld vil Argo meget gerne lægge en sejlivet affaldsmyte i graven. Og endelig producerer vi langt mere affald end for få år siden. Få ugens nyhedsoverblik her.

Velkommen til ugens nyhedsoverflyvning her på WasteTech hvor vi gennemgår, hvad der er blevet ment, sagt og skrevet om affaldssektoren i andre medier. Formålet er som altid at give dig et overblik over hvad der rører sig i mediernes dækning – og forhåbentlig også lidt ny inspiration fra tid til anden.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til WasteTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
18. januar kl. 10:17

Mon ikke, at den manglende del af genanvendelsen kommer med, når alle får etableret sortering af madaffald. I vores husholdning vil jeg tro, at ca. to tredjedele af dagrenovationen rent faktisk ender i fraktionen madaffald - og den fraktion har vi først fået etableret ca. 1. september i 2022, så tallene for fraktionen vil først vise sig for alvor i statistikkerne for 2023, som jo først bliver offentliggjort før udgangen af 2025.

I vores kommune er de nye fraktioner endnu ikke etableret fra alle boliger, så der mangler stadig madaffald, plast, pap og metal fra ca. 15 % af boligerne her ved årsskiftet.

At der så allerede er registreret genanvendt 40 % af affaldet, er efter min opfattelse et klart tegn på, at vi så rigeligt vil nå de 55 % - måske ikke til tiden, men alligevel.

Når også virksomhederne kommer med og får sorteret deres affald, vil vi komme betydeligt højere op. Det undrer mig i øvrigt, at virksomhederne ikke har fået øjnene op for de nye sorteringer - som privatpersoner har både ejere og ansatte jo sorteret i hjemmene langt de fleste steder. Og de må som minimum have hørt om affaldssortering.

Det er derfor uforståeligt, at de ikke selv har undersøgt, hvornår de i virksomhederne ville blive inddraget i ordningerne. Men kan man skubbe problemet, vil man spare udgifter så længe det går. Det er jo ikke kun udgifter til afhentning, men også til den arbejdskraft, der skal bruges til sortering. Og dyrere bliver det under alle omstændigheder.

Manglende sortering i virksomhederne betyder jo i praksis, at medarbejderne mister respekten for sorteringskravene på hjemmefronten. Det er jo et oplagt spørgsmål at stille: Hvorfor skal jeg derhjemme udsortere få gram, men jeg på arbejde ser samme materialer blive blandet og kørt til forbrænding i mængder, der på daglig eller ugentlig basis svarer til det, som jeg i hjemmet kan udsortere på et helt år?