Ugens skrald: I Vejen vil kommunen helst selv afhente borgernes asbestaffald

asbestplader
Illustration: Jozef Jankola SK / BigStockPhoto. Se større version
Resultaterne begynder så småt at tikke ind for indsamlingen af de nye affaldsfraktioner rundt omkring i landet. Men det et tilsyneladende i Glostrup, at lokalpolitikerne er gladest for at sortere affald.
12. november 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Siden januar har borgerne i Vejen Kommune haft mulighed for at benytte en forsøgsordning, hvor man har kunne betale sig for at lade kommunen komme og hente asbestholdigt affald og køre det på deponi. Efter en evaluering af forsøgsperioden er det nu blevet besluttet, at ordningen skal gøres permanent.

Det skriver Jydske Vestkysten denne uge. Ifølge Vagn Sørensen (V), formand for Udvalget for teknik & miljø i Vejen Kommune, så har projektet handlet om at finde en måde, der sikrer, at så meget asbestholdigt affald som muligt finde de rigtige steder hen – samt at minimere mængderne af asbestaffald, der ender på genbrugspladserne af hensyn til arbejdsmiljøet.

I alt er der blevet udleveret 269 poser til indsamling af asbestaffald, men kun 156 af dem er kommet retur. Derfor kan det altså ikke siges, at forsøgsordningen har været overrendt, men alligevel vælger politikerne nu at gøre den permanent. Samtidig gøres ordningen nu en anelse billigere, hvilket ifølge Vagn Sørensen forhåbentligt kan øge interessen for at benytte tilbudet:

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Finn Langgaard
12. november 2021 kl. 21:49

Det er sjældent, at en kommune tager noget rigtig alvorligt, men her er et godt eksempel til efterfølgelse. Asbestholdige materialer har altid været et problem på genbrugspladserne - og behandling fra nedtagning til endeligt deponeringssted har ofte været kritisk. Her slår man så flere fluer med ét smæk: Spredning via dårlig emballering og ved aflæsning på genbrugspladsen nedsættes til et absolut minimum - og man får formentlig også sat fokus på selve nedtagningen, så der i den forbindelse sker mindre spredning end ellers.

Med en rimelig pris for afhentningen vil man få styr på asbestaffaldet på en helt anden og bedre måde, end det er normen de fleste andre steder.

Gpdt gået!