Ugens skrald: Genbrugsjagt er kommet for at blive

6. maj kl. 06:001
ARC delezone Vermlandsgade
Illustration: ARC.
Kommunale genbrugszoner, affaldstøj i overflod og modstand mod konkurrenceudsættelse. Få ugens nyhedsoverblik her.
Artiklen er ældre end 30 dage

For et par år siden blev loppemarkeder pludselig igen tilløbsstykker, hvor mange borgere brugte søndagen på jagt efter grammofonplader, bogkasser og parasoller. Nu tyder noget på, at de kommunale genbrugsbutikker begynder at have den samme tiltrækning på flere borgere.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til WasteTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
12. maj kl. 10:31

Direkte genbrug er sund fornuft - og i sparetider vil grænsen for genbrug flytte sig, så mere bliver accepteret som egnet til fortsat brug. MEN man kan kun tage flere ting ind i sin bolig i en kortere periode. Derefter kommer man i en situation, hvor man bliver nødt til at bortskaffe det, som man ikke længere har plads til eller brug for.

Jeg tror, at man groft overvurderer, hvor stor en del af de genbrugelige effekter, der rent faktisk udgår af affaldskategorien. Den der i dag tager et møbel med hjem, kommer i morgen med det møbel, som nu er erstattet af et bedre!

Den personlige erfaring er, at der er meget ringe afsætning for de effekter, som vi har i overskud - derfor ender så meget alligevel som affald.

Som relativt erfaren bruger af DBA (Den Blå Avis) kan vi se, at selv gode, brugbare ting kan have meget svært ved at blive afsat - også til en pris på kr. 1, som er bundgrænsen.

Genbrug er godt - og populært, men det løser altså ikke alle vores affaldspro-blemer, så der vil 'til evig tid' være rigtig meget, som i stedet skal sikres bedst mulig bortskaffelse.

Jeg vil vove den påstand, at de tiltag, som en meget idealistisk regering har sat i værk på genbrugspladserne, rent faktisk koster alt for store ressourcer i forhold til den gevinst, som opnås.

Bedre affaldsbehandling vil i langt højere grad kunne opnås via adskillelse og ordentlig sortering af materialerne, som en enkelt kommune har igangsat. Skal det gøres ordentligt, er det dog næppe nok, at det overlades til de enkelte borgere - der skal personale på, som har viden nok til at se, hvor der er mest gevinst ved aktiviteten.

En sådan aktivitet er dog betydeligt dyrere, men har også en væsentlig større betydning i forhold til bedre og mere hensigtsmæssig affaldsbehandling - dvs. tørre udbytte og mindre spild i genanvendelsessektoren, hvortil også energiudnyttelse af det ikke genanvendelige affald hører.