Ugens skrald: Evighedskemikalier fundet på affaldsdeponi

30. september kl. 06:001
dzmat.ph/Bigstock
Det københavnske projekt med pant på takeaway får angiveligt ikke finansiering alligevel i hovedstadens nye budgetaftale. Illustration: dzmat.ph/Bigstock.
Sønderborg Forsyning har konstateret PFAS-kemikalier på et deponi i Skodsbøl, ny lovgivning kan sætte en stopper for gratis afhentning af kompostjord fra genbrugsplader og Københavns store pant-projekt på takeaway får ikke finansiering. Få ugens nyhedsoverblik her.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vi starter ugens nyhedsopsamling i det jyske, hvor Sønderborg Forsyning denne uge har konstateret PFAS-forurening på et deponi i Skodsbøl og i vand, der udledes til Nybøl Nor. Det skriver blandt andet TV Syd. Det er blevet konstateret efter laboratorieundersøgelser, men resultatet kommer ikke ligefrem bag på forsyningsselskabet:

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til WasteTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
30. september kl. 13:22

At udlevere gratis kompost til borgerne er reelt en overskudsforretning. forstået således, at det formentlig vil koste penge, hvis ikke borgerne helt gratis afhenter komposten fra udleveringsstederne. Alternativet vil formentlig være afsætning til landbruget, hvilket bestemt ikke er gratis. Vi skal jo huske, at haveaffald til kompostering produceres løbende hele året - og skal behandles løbende. Afsætningen sker dog typisk i to korte perioder - primært om foråret til haveejerne og noget om efteråret. Skal der bortskaffes haveaffald løbende, skal der laves aftaler herom. Der skal afsættes areal til at modtage og opbevare mængderne til det bliver muligt at sprede det. Og der er vist langt mellem de landmænd, der henter selv eller modtager gratis.

De mange regler om, at kommunerne ikke selv må sortere og behandle affald, skyldes jo at erhvervslivet føler, at de går glip af en indtægt ved denne aktivitet. Kommunernes begrundelse for at igangsætte sådanne tiltag er enten økonomi (det bliver billigere for borgerne) eller manglende afsætningsmuligheder. Haveaffald til kompostering vil oplagt være en aktivitet, som ligger i forbindelse med anden affaldsmodtagelse - ved en genbrugsplads eller et deponeringsanlæg. De er jo kommunalt ejede og drevne, så skal denne affaldsfraktion behandles et andet sted, vil der blive store udgifter til transport til de relativt få anlæg, som modtage og behandler den.

Resultatet vil blive endnu større udgifter for borgerne, men det er måske også det som Folketinget dybest set ønsker sig. Prisen for øget privatisering og konkurrence kan dog blive en væsentlig merudgift - og i mange tilfælde en bremse på udviklingen.

De private starter jo ikke aktiviteter, hvor der ikke kan ses et marked. Derfor ser vi, at adskillige kommunale projekter bliver privatiseret, når først de (måske) langt om længe viser sig fordelagtige. Er det rimeligt eller fornuftigt? Det er måske nok en diskussion værd - herunder også hvilken kompensation, som de aktive kommuner bør have for at afholde udgifterne til at løbe noget i gang.