Udviklingen går i retning af færre og færre genpåfyldelige emballager

pantautomat
Illustration: Ty Stange. Se større version
Der er pant på både genanvendelige og genpåfyldelige flasker, men i virkeligheden er der tale om to separate systemer, forklarer Dansk Retursystem. Over de sidste 10 år har de genbrugelige flasker imidlertid tabt markante markedsandele.
1. december 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Det er ikke kun i den kommunale håndtering af glasaffald, at genanvendelse har vundet frem på bekostning af genbrug. I dag udgør genpåfyldelige emballager også en markant mindre del af de pantbelagte varer, der sendes på markedet.

I 2010 udgjorde salgsmængden af genpåfyldelige emballager, der salgsrapporteres til Dansk Retursystem, godt 40 procent af det danske marked, mens mængden af engangsemballager udgjorde knap 60 procent. I dag hedder fordelingen mellem genanvendelige og genpåfyldelige emballager henholdsvis 89 procent og 11 procent.

»Helt generelt har der været en udvikling imod flere og flere engangsemballager med pant og færre genpåfyldelige emballager. Men de er der jo stadigvæk,« fortæller Hanne Svenningsen, miljøchef ved Dansk Retursystem, og fortsætter:

»Kigger man på den tonnage, som vi indsamler – vi indsamlede 1,4 milliarder emballager ind sidste år – der var blot seks procent glas. Bare lige for at få proportionerne på plads. Stykmæssigt fylder engangsglas ikke meget i pantsystemet, selvom det vægtmæssigt selvfølgelig er et andet billede.«

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Jens Peter Mortensen
1. december 2021 kl. 16:45

Jeg betaler pant for min glasemballage til syltetøj, honning, juice, mælk og yoghurt. Jeg leverer glasemballagerne tilbage i butikken, når jeg køber ind. I baglokalet til butikken skylles glasflaskerne først på en vaskemaskine til flasker (2 flasker ad gangen) og derefter ryger de over i en industriopvaskemaskine. Juiceflaskerne bliver i butikken til genopfyld. De andre flasker leveres tilbage til den ansvarlige producent til genopfyld. Anden glasemballage vaskes i industriopvaskemaskinen og leveres tilbage til den ansvarlige producent til genopfyld.