Tyskudviklet håndholdt NIR-scanner skal gøre plastsorteringen nemmere

Trinamix NIR-scanner
Den håndholdte NIR-scanner ses til højre på billedet ved siden af tabletten, der viser hvordan appen viser scanningsresultatet. Illustration: Trinamix. Se større version
Fremover kan det blive nemmere at holde styr på de forskellige plastpolymerer. Det tyske firma Trinamix har nemlig udviklet en håndholdt NIR-scanner, der koster »en brøkdel« af de store scannere, som man typisk finder på sorteringsanlæg.
10. juni 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Man kan som regel regne med, at drikkeflasker består af PET men med flere tusinde forskellige typer plastpolymerer på markedet er det ofte en nærmest umulig opgave for almindelige borgere at kende forskel – og selv garvede affaldseksperter kan risikere at komme på glatis, når det kommer til at bestemme hvilke specifikke polymerer et plastprodukt består af.

På de store europæiske sorteringsanlæg bruger man de såkaldte NIR-scannere – nærinfrarøde scannere – til at udsortere de forskellige plastmaterialer fra hinanden ud fra lyssignaler, som ikke kan ses med det blotte øje og som afslører vigtige detaljer om materialets kemiske sammensætning. Apparaterne er imidlertid både dyre og store, hvilket gør dem upraktiske for mange mindre affaldsaktører at investere i.

Nu har det tyske selskab Trinamix imidlertid udviklet et håndholdt apparat med den mundrette titel »TrinamiX Mobile Near-Infrared Spectroscopy Solution«, som kan gøre NIR-teknologien nemmere at håndtere og bruge i praksis, hvis man ikke har et stort sorteringsanlæg. Trinamix er et datterselskab af den tyske kemigigant BASF, som de seneste år har investeret kraftigt i genanvendelse af plast.

»Den grundlæggende ide er, at du kan bruge redskabet til at scanne materialer, som den så sammenligner med en database. Det fungerer på fuldkommen samme måde som større NIR-scannere – vi har altså ikke opfundet en ny scanningsteknologi, vi har bare gjort den håndholdt,« fortæller Adrian Vogel, forretningsudvikler ved Trinamix.

Appbaseret scanner

Inden i scannerredskabet sidder der en detektor og en lille chip, som firmaet også har udviklet og som er forbundet via bluetooth til en app, der kan bruges på smartphones og tablets – der er også mulighed for at tilkoble værktøjet til en PC, men grundideen er, at værktøjet skal være mobilt og kunne bruges på farten. Samtidig betyder appløsningen, at Trinamix kan fortsætte med at forbedre og videreudvikle løsningen.

»På de store sorteringsanlæg findes databasen på en computer, der er bygget ind i maskinen. Vi arbejder på en lidt anden måde, da vores database er cloud-baseret. Det kræver, at du har internetforbindelse for at bruge værktøjet – men til gengæld har det den fordel, at vi konstant har adgang til databasen og frit kan forbedre algoritmen eller tilføje nye funktioner. Derfor får alle glæde af nye opdateringer med det samme, uden de behøver have teknikere ude eller gøre noget selv,« fortæller Adrian Vogel og fortsætter.

»Eksempelvis startede vi ud med at lave en database over de mest gængse plasttyper. Alt det man finder i husstandsaffaldet – PP, PE, PVC og så videre. Men hurtigt oplevede vi, at der var en efterspørgsel fra særligt små og mellemstore plastgenanvendere efter at kunne scanne andre typer plast, som særligt findes i industriaffald.«

Ved at bruge Trinamix-scanneren kan man altså undgå en besværlig proces med at prøve sig frem ved smeltetemperaturer for at adskille de to nylon-typer og i stedet blot trykke på en knap for at kende forskel på dem.

Selvom appløsningen er cloud-baseret, så bruger BASF-datterselskabet ikke kundernes data til at forbedre datasættet og algoritmen, som gør værktøjet i stand til at bestemme materialet. For det første fordi kundernes data tilhører dem selv og ikke deles, men også fordi det ikke ville give mening i praksis. For at udbygge databasen kræver det nemlig teknisk laboratoriearbejde, fortæller Adrian Vogel:

»Hvis vi vil tilføje nye materialer til databasen, så skal vi have fat en prøve, hvor vi er fuldkommen sikre på hvilket materiale den består af. Men hvis vores brugere oplever nogle udfordringer med at bestemme materialer, så skal de selvfølgelig endelig kontakte os og eventuelt sende deres scanninger til os. Så må vi se på, om vi kan løse de udfordringer og forbedre databasen.«

Da scanneren er baseret på NIR-teknologi, så har den de samme begrænsninger, som de større scannere på de store anlæg. Den kan eksempelvis ikke opfange signaler fra sort plast, og hvis du har et meget forurenet plastprodukt – eksempelvis en fyldt ketchupflaske – så kan det også drille scanneren. Til gengæld indikerer den altid, hvor sikker algoritmen er på, om den har fundet et match i databasen og derved kan man blive opmærksom på eventuelle problemer.

Kvalitetssikring og oplæring

Ifølge Adrian Vogel er Trinamix-redskabet interessant for genanvendere i en række forskellige situationer. Først og fremmest kan det levere værdifuld viden om sammensætningen af plastpolymerer, der kan bruges til kvalitetssikring af sorteret affald:

»Mange store affaldsanlæg har vist interesse for vores redskab. De skal jo undersøge kvaliteten af deres arbejde, og det gør de som regel ved at tage stikprøver. I dag er det som regel de mest erfarne folk, der udfører den opgave manuelt – her vil de med fordel kunne bruge Trinamix til at dobbelttjekke og katalogisere deres data.«

Det samme gælder ifølge Adrian Vogel for de små og mellemstore genanvendere, der ofte har brug for at udføre kvalitetstjek af det inputmateriale, som de modtager fra de større sorteringsanlæg. Jo renere en plastfraktion man arbejder med, desto mere værdi har den – og derfor er det altid nødvendigt at være sikker på, hvad man egentlig modtager.

En anden mulig brug af Trinamix-scanneren er i oplæringen af nye medarbejdere, som kan have svært ved at kende forskel på de forskellige plastpolymerer, fortæller Adrian Vogel:

»Det kan også bruges som et oplæringsredskab, hvis man har nye medarbejdere, som ikke kender plastindustrien. Og lad os være ærlige - selvom de alle har deres egne tricks, så kan selv meget erfarne affaldssfolk blive i tvivl om hvilken polymertype, der har med at gøre. Så er det rart at kunne dobbelttjekke.«

Endelig ser Trinamix også et globalt potentiale i den håndholdte materialescanner, som kan finde en vigtig niche i de lande, der endnu ikke har veludviklede sorteringsanlæg til at understøtte genanvendelsen af plastaffald.

»Hvis vi løfter blikket fra den europæiske genanvendelsesindustri, som allerede er ganske veludviklet, så er der stadig mange dele af verdenen, hvor der ikke eksisterer genanvendelse på samme industrielle niveau, som vi kender. Her tror vi på, at vores løsning kan være med til at hjælpe en sorteringsproces i gang de steder, hvor man ikke har pengene eller ressourcerne til at bygge deciderede sorteringsanlæg. Men der er mange små organisationer, der indsamler plastaffald fra naturen i disse lande. Hvis de blot får muligheden for at sortere det korrekt, så får de meget bedre muligheder for at gøre noget fornuftigt med det.«

Redskabet kan ikke købes i nogle butikker, men forhandles udelukkende direkte gennem Trinamix selv, som tilbyder en række forskellige løsninger alt efter hvad den skal bruges til. Hvis man eksempelvis ved, at man kun skal bruge den til at kende forskel på en begrænset mængde polymerer, så behøver man ikke købe licens til hele pakken.

»Prisniveauet varierer alt efter hvor mange funktioner, man har behov for. Derfor er det svært at komme med en præcis indkøbspris. Men jeg kan sige, at omkostningerne er en brøkdel af hvad en storskala NIR-scanner koster.«

Se hvordan værktøjet fungerer på videoen nedenfor.

Remote video URL
Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.