Tysk oversvømmelsesaffald skal brændes i Danmark

Oversvømmelse Tyskland
Illustration: Bigstock. Se større version
Den europæiske affaldsforbrændingssektor er sendt i knæ af oprydningsarbejdet efter sommerens katastrofale oversvømmelser i Tyskland og flere andre lande. Nu begynder ARC at tage imod oversvømmelsesaffald for at aflaste Tyskland.
28. oktober 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Danske affaldsovne skal hjælpe med at få brændt de mange tons affald af der opstod under de voldsomme oversvømmelser i Tyskland i juli måned - affald, der består af en sammenblandet masse af trærødder, sten, grus. 

Det fortæller direktør Jacob H. Simonsen fra det københavnske affaldsselskab Amager Ressourcecente, ARC, til Ingeniørens affaldsmedie WasteTech. De første 700 tons oversvømmelsesaffald fra Tyskland er allerede blevet brændt på anlægget Amager Bakke efter at ARC for nylig fik grønt lys af ejerkredsen og miljømyndighederne til at slå portene op og hjælpe med oprydningsarbejdet.

»Problemet er væsentligt større end hvad vi har kapacitet til. Men vi synes, at vi har et ansvar for at hjælpe til, når nogen banker på døren og beder om hjælp, da vi har et af Europas bedste anlæg.«

Oversvømmelsesaffaldet stammer fra de fire skæbnesvangre dage i juli måned, hvor store dele af det vestlige Tyskland og Belgien blev ramt af skybrud og rekordhøje nedbørsmængder, som medførte enorme oversvømmelser med over 200 dødsfald og ødelæggelser i milliardklassen til følge. Oprydningen har efterfølgende vist sig også at generere astronomiske affaldsmængder, som der ikke er kapacitet i Tyskland alene til at behandle.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Finn Langgaard
28. oktober 2021 kl. 10:48

ARC er formentlig ikke det eneste danske anlæg, der kan være med til at afhjælpe de enorme affaldsproblemer, som her er opstået. Så er det da heldigt, at vi endnu ikke er nået så langt, at der er lukket forbrændingsanlæg i Danmark!

Pointen er imidlertid ikke kun, at vi kan få både varme og el ud af dette affald - vi behandler det jo ikke gratis, hvilket giver en bedre økonomi i anlæggene og dermed giver basis for investeringer i forbedringer - herunder CO2-fangst. Og så betyder større produktion også mere el i denne tid, hvor markedet er presset og prisen uforholdsmæssig høj.

Så der er oprigtig grund til at glæde sig over, at vi har mulighed for af hjælpe. Og det gør da ikke noget, at der er affald nok til hele vinteren og måske til flere år.

Problemet er imidlertid, at der i rigtig mange år vil være godt, energiholdigt affald, som udfra enhver betragtning vil kunne behandles mere hensigtsmæssigt i Danmark end nogen andre steder - nemlig de mange, mange tons, som løbende bliver deponeret, fordi forbrændingskapaciteten i det øvrige EU er alt for lille. Affald der med rette kan kaldes CO2 neutralt, hvis det energiudnyttes i stedet for at blive deponeret.