Trods lovkrav destrueres massive mængder usolgte tekstiler årligt

20. januar 2022 kl. 06:001
ild
Illustration: YevgeniySam / BigStockPhoto.
Op mod 677 tons usolgte tekstiler ender hvert år med at blive destrueret på trods af, at det i princippet er ulovligt. Det vækker forargelse hos Forbrugerrådet Tænk, men i praksis er det svært at føre tilsyn med praksissen under den eksisterende lovgivning.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvert år ender tonsvis af helt nye og usolgte tøjvarer med at ryge direkte fra butikkernes lagerhaller ud på forbrændingsanlæg, hvor de bliver destrueret. Ifølge en Econet-undersøgelse fra 2020 drejer det sig om helt op mod 677 tons nyt tøj, der årligt bliver brændt – hvilket repræsenterer et enormt ressourcespild.

Læs hele artiklen

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
20. januar 2022 kl. 12:25

Hvad skal man så med usolgte tekstiler? Har man produceret noget som ikke sælger, skal det bortskaffes. Lige nu er den bedste og billigste løsning at levere varen til forbrænding, hvor der sker en høj udnyttelse af energiindholdet og er bedst mulig forsikring mod, at varen efterfølgende forurener via spredning af de indlejrede kemikalier og andre 'stoffer'.

Hvis der var anden afsætning mulig, ville der tillige være mulighed for, at varerne igen kom på markedet og dermed ville udgøre en urimelig konkurrence for producenten. Så vælger man en anden afsætning, skal der bruges store ressourcer på at gøre det enkelte klædningsstykke uanvendeligt til det oprindelige formål via en eller anden form for makulering.

Der kan også være tale om fejlproduktioner - og endelig kan der være tale om effekter, som oprindelig er leveret til genbrug i en hjælpeorganisation, hvor det så er frasorteret som 'ikke salgbart' eller 'ikke anvendeligt'. Hvis de aktuelle mængder ikke kan afsættes, er der kan ingen anden realistisk mulighed end at levere til forbrænding. Markedet for affaldstekstiler har i mange år været problematisk, da markedet for dette produkt er mere end mættet.

I andre lande er der med sikkerhed store mængder, som ender på deponi. Så hvad vil man egentlig opnå med et forbud mod at levere denne fraktion til forbrænding?

Det er lige så naivt, som at stille krav om en mindsteandel af den indsamlede plast skal genanvendes til ny plast. Hvornår begynder man at tænke i forbud mod at producere ikke salgbare varer? Det ville da rent teoretisk være mere logisk!

INGEN kan styre markedet - hverken EU, Folketinget eller interesseorganisationerne!