Trods forhøjede gebyrer mange steder: »Borgerne vil generelt ikke opleve stigninger i affaldsgebyret«

klimaminister
Klimaminister Dan Jørgensen(S) holder fast i, at borgerne i snit kun vil få en stigning i affaldsgebyret på 55 kr. Illustration: Ulrik Jantzen. Se større version
Klimaminister Dan Jørgensen(S) holder fast i, at affaldsgebyrerne ikke kommer til at stige mere end 55 kr. per hustand
25. oktober 2021 kl. 14:24
errorÆldre end 30 dage

Landet over meldes der om markante stigninger i borgernes affaldsgebyrer. Alligevel fastholder klimaminister Dan Jørgensen(S) i et svar til Folketinget, at miljøminister Lea Wermelin(S) udmelding om en gennemsnitlig stigning per hustand på 55 kroner, stadig står ved magt.

Som Ingeniøren tidligere har skrevet, så har de nye regler om sortering af affald i ti fraktioner, der trådte i kraft 1. juli i år, allerede haft konsekvenser for mange borgere, der har fået stigninger på langt over de 55 kr.

Og der støder hele tiden nye kommuner til listen. Nederst i artiklen kan du se en gennemgang af 15 kommuners affaldsgebyrer, der i gennemsnit stiger 512 kr. om året.

De famøse 55 kroner kom frem, da Lea Wermelin på DR 18. maj 2020 præsenterede et udspil om en ny affaldsaftale - og senere gengivet på skrift til Folketingets Miljøudvalg i september sidste år.

Og klimaminister Dan Jørgensen(S) holder fast i garantien. I et svar til Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg, skriver han, at nogle borgere kan opleve en større stigning, men gennemsnitligt vil niveauet ligge på de 55 kroner.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Fortsæt din læsning
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Finn Langgaard
26. oktober 2021 kl. 13:00

Hvem kan dog rådgive en minister til at være så løsagtig. At nogen med bare perifer viden om afhentning af affald kan postulere noget så indlysende forkert er rystende.

Vi taler jo ikke kun om afhentning - altså tømning af betydeligt flere beholdere, men også om mellemliggene omlastning og forbehandling for længere transport og om stærkt øgede priser for behandling af de mange nye fraktioner samt faldende afsætningspriser for papir og pap, hvor man har fundet det nødvendigt at blande disse fraktioner og for glas som går fra en positiv afregning til en negativ, fordi den nye ordning dels knuser alle flaskerne og dels efterfølgende kræver sortering af skårene for fejlsorteringer.

Alene etablering af de nye ordninger med indkøb af beholdere og biler, ansættelse af flere medarbejdere, som kræver faciliteter og ekstra administration og ledelse løber jo op og skal betales. Indtil nu er der jo kun husstandene til at udrede udgifterne, men måske har ministeren en udvidet producentansvarsordning i ærmet?

Det kan muligvis lette trykket på renovationsgebyrerne, men billigere bliver det vel ikke totalt set. Det vil blot føre til, at udgifterne skal betales via varepriserne. Det er formentlig også den mest retfærdige fordeling, fordi betalingen så sker i forhold til det direkte forbrug.