Trods forhøjede gebyrer mange steder: »Borgerne vil generelt ikke opleve stigninger i affaldsgebyret«

25. oktober 2021 kl. 14:241
klimaminister
Illustration: Ulrik Jantzen.
Klimaminister Dan Jørgensen(S) holder fast i, at affaldsgebyrerne ikke kommer til at stige mere end 55 kr. per hustand
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Landet over meldes der om markante stigninger i borgernes affaldsgebyrer. Alligevel fastholder klimaminister Dan Jørgensen(S) i et svar til Folketinget, at miljøminister Lea Wermelin(S) udmelding om en gennemsnitlig stigning per hustand på 55 kroner, stadig står ved magt.

Som Ingeniøren tidligere har skrevet, så har de nye regler om sortering af affald i ti fraktioner, der trådte i kraft 1. juli i år, allerede haft konsekvenser for mange borgere, der har fået stigninger på langt over de 55 kr.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til WasteTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
26. oktober 2021 kl. 13:00

Hvem kan dog rådgive en minister til at være så løsagtig. At nogen med bare perifer viden om afhentning af affald kan postulere noget så indlysende forkert er rystende.

Vi taler jo ikke kun om afhentning - altså tømning af betydeligt flere beholdere, men også om mellemliggene omlastning og forbehandling for længere transport og om stærkt øgede priser for behandling af de mange nye fraktioner samt faldende afsætningspriser for papir og pap, hvor man har fundet det nødvendigt at blande disse fraktioner og for glas som går fra en positiv afregning til en negativ, fordi den nye ordning dels knuser alle flaskerne og dels efterfølgende kræver sortering af skårene for fejlsorteringer.

Alene etablering af de nye ordninger med indkøb af beholdere og biler, ansættelse af flere medarbejdere, som kræver faciliteter og ekstra administration og ledelse løber jo op og skal betales. Indtil nu er der jo kun husstandene til at udrede udgifterne, men måske har ministeren en udvidet producentansvarsordning i ærmet?

Det kan muligvis lette trykket på renovationsgebyrerne, men billigere bliver det vel ikke totalt set. Det vil blot føre til, at udgifterne skal betales via varepriserne. Det er formentlig også den mest retfærdige fordeling, fordi betalingen så sker i forhold til det direkte forbrug.