Tonsvis af asbestholdigt eternit flyder herreløst rundt i og omkring Aalborg

16. maj kl. 05:0012
Asbest
På stranden ved Mølholm Asbestdeponi kommer der jævnligt eternitplader til syne. Kommunen gætter på, at de oprindelig er dumpet ulovligt ude i fjorden, men det vurderer en DTU-professor ikke er sandsynligt – det kommer snarere fra deponiet, som ikke blev lavet helt efter planen. Billedet stammer fra før den tid, hvor kommunen iværksatte ugentlige runderinger. Illustration: Ole Rosenørn de Lasson.
Fortidens synder: Intet i arkiverne om Dansk Eternit Fabriks kendte deponier kan forklare de mange nye forureninger, der er dukket op de seneste år.

Synet af eternitplader, der stak op af jorden på et rekreativt område ved Limfjorden nær Renseanlæg Vest fik i foråret 2021 en bekymret borger til at henvende sig til kommunen. En delegation blev sendt ud for at besigtige det, vel vidende at området lå oven på det godkendte asbestdeponi Mølholm, som Aalborg Kommune etablerede på vegne af Dansk Eternit Fabrik i årene 1976-1988.

Læs hele artiklen

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
16. maj kl. 07:44

"Et enkelt sted bryder byggeaffald frem (for enden af søen). Her møder gangstien søen og afspejler måske et slid. Det er lidt, og pænt rengjort for asbest." Jeg snakker med en yngre fisker der nyder forårssolen på den røde markering. "Man kan godt spise det" siger han og tænker måske på fisken han fanger. "Nej" siger jeg og fanger ikke sammenhængen til fisken. Han bliver tavs.

"Efter at have besøgt området ligner det en vellykket restaurering tilbage til naturtilstand". Billedet af hullet kan være et sted én er trådt igennem overjorden. Det er en risiko som ikke er meget anderledes end risikoen for at hænge fast i et blødt sted på en ujævn eng. Ingen støv-risiko. Over tid kan overjorden forsvinde ned i det alt for store pore-volume der kan være imellem uregelmæssige stakke af asbest-plader. I dét får Lars Hovesen's kritiske kommetar vægt. Hvordan er det når "alt er glemt"?

Meget af livet i overjorden respirerer ved O2 og udvikler CO2 til en helt anden størrelsesorden i jorden end de få promille der er i luften. Det gør jorden kul-sur. I hvor stor grad det kan øge den kemiske nedbrydningen af asbesten må kunne granskes, hvis der skulle være behov for et estimat. Et umiddelbart lyspunkt her er, at mineralernes morfologiske modus gør, at de har et stort overflade/vægt forhold.

Hvis elefanten i rummet er "bygge-modning", så er mergel-underlaget problem nok i sig selv.

10
15. maj kl. 09:06

Lars Hovesen skriver "Møghuller, den ædle kunst at fylde et hul i jorden med affald, klaske lidt jord ovenpå og så glemme alt om det."

Det er at stramme billedet. Søerne i området er mig bekendt gamle mergelgrave og nu, efter sigende, har modtaget en del bygningsaffald incl asbest. Efter at have besøgt området ligner det en vellykket restaurering tilbage til naturtilstand - all things considered. Det er delvist et vådområde vurderet på sivene og ikke i sin helhed tilgængeligt for mange besøgende. Iht kortet er der et stort sammenfald med 'deponiet' og de konstruerede gangarealer etableret langs stranden - robust arbejde uden skyggen af byggematerialer. Et enkelt sted bryder byggeaffald frem (for enden af søen). Her møder gangstien søen og afspejler måske et slid. Det er lidt, og pænt rengjort for asbest. Hele området er værdsat vurderet på, hvor mange der tager en strandtur her.

Der er ikke sammenfald mellem den planlagte tunnel-gravning og og det skraverede deponi-område. Jeg tvivler på, at sedimentations-raten i det fotograferede område kan give grundlag for at tro, at byggematerialer er begravet og uden for rækkevidde.

9
12. maj kl. 11:30

Som livlig bruger af området som kajak-roer og fisker undrer det mig stadigvæk, at jeg ikke har bemærket den uorden i naturen som artiklen beskriver. Det var måske lænestolen der stod midt i det hele der gjorde mig blind for detaljerne ...

Jeg har fundet et indlæg som jeg måske har offentligjort tidligere:

https://en.wikipedia.org/wiki/Asbestos

chrysotile Mg3(Si2O5)(OH)4 amphibole, Fe7Si8O22(OH)2, Na2FeII3FeIII2Si8O22(OH)2, andet Ca2Mg5Si8O22(OH)2, Ca2(Mg,FeII)5(Si8O22)(OH)2 Six mineral types are defined by the EPA as "asbestos"

Ligesom granit der ligger i et område gennemsivet af surt vand og forvitrer har jeg en tilsvarende forestilling om, at mange andre endogene bjergarter forvitrer og endelig bliver til sand og ler. Granit er et spektrum over en samling mineraler bl.a i familie med amphibole. Mica er stabilt og lever længe i en degraderet række plade-struktureret lertyper .. med blåler i den ene ende og porselænsler i den anden. Ultimativt bliver granit til ler og quatrz-sand. Der er mig bekendt ingen skarp beskrivelse af, hvordan asbest er farligt. Det efterlader den skadelige virkning som 'strukturel', dvs at det er de skarpe ender på fibrene der er den reelle fare for lungevævet, efter min mening. Der er ingen giftighed involveret ifølge ovennævnte kemiske nomenklatur (som Ca2Mg5Si8O22(OH)2). Om denne nomenklatur er retvisende når det osse kommer til eventuelle substitutionerende metaller kan jeg ikke vurdere (wiki.en nævner ikke nogen). Det vil være min forventning, at en kemisk nedbrydning vil angribe de spidse ender først. Støv er den eneste modus stoffet er farligt på. På den måde kan der være grund til bekymring, hvis asbesten graves op, tørrer og igen kan danne støv. Asbest i størrele med lermineraler (2 µm) vil jeg forvente integreres i det ler der typisk allerede sedimenterer ud i området .. altså uden nødvendigvis at blive til farligt støv hvis det tørrer ind.

Modsat de besværlige mølle-vinger er der sparsomt få forslag til, hvordan man kan skaffe sig af med asbesten. Såvidt jeg kan se er kommunens beslutning om af bruge den våde eng den bedre løsning hvis vi vælger at holde sure moserne fri. Som det vist er tilfældet er området omkring deponeringen beplantet med kulsukker - en akkumulator-plante der kan nå ned til de nyttige næringsstoffer som forvitringen af asbesten vil frigive.

7
12. maj kl. 09:59

Tør man spørge artiklens forfatter Sybille Hildebrandt om " .. Ingeniørens aktindsigt .. " også rækker til et årstal for det øverste billede fra fjorden? Det er absolut ikke fra de seneste år og såvidt misvisende for den bedrøvelige status der ellers beskrives.

8
12. maj kl. 11:24

Mere om det øverste billede: Den afbillede strand ligger ikke ud for deponiet. Deponiet er afgrænset mod fjorden af et større sten-dige som kan ses helt øverst i baggrunden til højre i fotoet.

Det mest voldsomme vejrlig som evt kan flytte pladerne kommer fra vest, altså ind mod byen - det er derfor ikke oplagt at de synlige plader på billedet er fra deponiet, selv om det måske ikke er umuligt.

3
12. maj kl. 09:19

Tonsvis af asbest = (anført) 2 tons eternit - eller (beregnet) 0,2 tons asbest!

4
12. maj kl. 09:39

Overskriften henviste ikke kun til det, der er skyllet op langs stranden, men den samlede mængde asbestholdigt eternit, der ligger frit fremme på egnen. Men jeg har ændret rubrikken således, at det fremgår, at asbesten forefindes i eternit. Tak for bemærkningen.

1
12. maj kl. 07:20

Møghuller, den ædle kunst at fylde et hul i jorden med affald, klaske lidt jord ovenpå og så glemme alt om det. Desværre ikke isoleret til Aalborg kommune og asbest, senest understreget af PFAS problematikken. Jeg er nu bosiddende nær Aarhus , og her findes vistnok også mange "interessante" steder i kommunen, som de lokale myndigheder ikke har hverken overblik over eller ambitioner om at få styr på.

Lidt bizart at jeg ikke længere må bruge Roundup i indkørslen fra næste år, verdens mest udbredte sprøjtemiddel, når der flyder så meget udefinerbart lort rundt i naturen alligevel. Men så var der vel en politikker der fik pudset glorien lidt, det er nok også mere behageligt end at få lort på hænderne ved at rydde op.

6
12. maj kl. 09:50

Lidt bizart at jeg ikke længere må bruge Roundup i indkørslen fra næste år, verdens mest udbredte sprøjtemiddel, når der flyder så meget udefinerbart lort rundt i naturen alligevel. Men så var der vel en politikker der fik pudset glorien lidt, det er nok også mere behageligt end at få lort på hænderne ved at rydde op.

Så fordi man i fortiden har fyldt naturen op med alt mulig lort, så mener du, at det burde være helt fint at blive ved med at gøre det, fordi du synes det er besværligt at hakke ukrudt?