Tidsplanen for Danmarks største plastsorteringsanlæg skrider ikke: 'Vi åbner næste år'

2. maj kl. 06:002
Loop Forum
Illustration: Loop Forum.
På trods af usikkerheden omkring Quantafuels økonomiske situation, så kører anlægsplanerne stadig på skinner for ReSource Denmark. Ifølge værksdirektøren begynder installeringen af sorteringsmaskiner nu og til efteråret ansættes de første medarbejdere, som skal drive det enorme sorteringsanlæg i Esbjerg.

De seneste måneder har været præget af larm og distraktioner på grund af Quantafuels pressede økonomiske situation, men på sidste uges Loop Forum-konference forsøgte en række af virksomhederne bag anlæggelsen af det store plastsorteringsanlæg i Esbjerg at mane til besindighed.

Læs hele artiklen

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
3. maj kl. 13:04

Min halvkorte version:

Det er et sorteringsanlæg. Det, der kommer ind, kommer ud igen - fordelt i polymerfraktioner samt plastfolier ("2D"), hård plast ("3D") og rejekt. Sorterede polymer-output omfatter næsten altid PP og PE. Nogle gange også i PET og enkelte andre. Målet er oftest mindst 95% af den ønskede polymer i hver fraktion.

Det, der ikke med rimelig maskinindsats kan sorteres i tilstrækkeligt rene fraktioner ryger ud om et "rejekt", som typisk sendes til forbrænding på affaldsforbrænding med røggsrens eller cementovne uden røggasrens. I udlandet risikerer man også at det ender på lossepladser eller i tredjeverdenslande. Så det er godt at for sorteringen til Danmark, så vi selv har styr på (og gavn af) rejektet.

Mængden af rejekt afhænger af, hvordan inputtet er sammensat (hvor meget af target-polymererne er til stede? Er det rent eller maskinsorteret fra blandet affald? Er der mange sammensatte produkter hvor polymererne ikke kan skilles ad?). Groft sagt forventes det typisk at ca. 50% af den modtagne usorterede plastvægt ender i reject. Noget af dette er slet ikke plast.

De velsorterede fraktioner sendes videre til oparbejdning (finsortering, farvesortering, vaskning, pelletering) andetsteds. Andre metoder såsom kemisk genanvendelse er under udvikling og vil være et alternativ for de lidt mindre rene sorteringer i fremtiden. Herfra sælges de til plastproducenter, hvor den genanvendte plast oftest blandes i fossil plast.

Din plastbakke er sandsynligvis lavet af separat indsamlede PET-plastflasker, som er langt den mest eftertragtede kilde til højkvalitets genbrugsplads.

1
2. maj kl. 12:15

For os, som ikke er eksperter, ville det være rart at vide, hvad resultatet bliver ? Hvad kommer der mon ud efter behandlingen ?

Og hvem bruger output og til hvad ? Vores mad var netop i går i en plastikbakke (grå) mærket "genbrugt".

Vi har vel alle en fornemmelse af input, altså den plastik-fraktion som indsamles.