Tekstilaffald er langt fra guld: Stærkt faldende priser presser genanvendelse

3. juni 2021 kl. 06:001
tøjaffald
Fra 2022 skal aflagte sokker og andet tekstilaffald indsamles i alle danske kommuner, men markedet for afsætning til genanvendelse er presset af stigende krav og faldende afsætningspriser. Illustration: Oleg Golovnev / BigStockPhoto.
I foregangskommunen Aabenraa måtte affaldsselskabet Arwos i en periode af 2020 opgive at afsætte deres indsamlede tekstilaffald til genanvendelse. I dag afsættes tekstilerne igen, men markedet for tekstilaffald er fortsat presset af stigende krav og faldende afsætningspriser.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det startede egentlig som en relativt lukrativ forretning, da affaldsselskabet Arwos i Aabenraa Kommune begyndte at indsamle tekstilaffald fra alle kommunens husstande i 2018. Dengang kunne tøjaffaldet indkassere en afsætningspris på omkring 1.500 kroner pr. ton. Men priserne faldt støt i de følgende år indtil markedet for afsætning kollapsede i 2020 med det resultat, at de indsamlede tekstiler i en periode måtte sendes til forbrænding.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til WasteTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
3. juni 2021 kl. 11:37

Det ville være dejligt, hvis der var fornuft i genanvendelsen af tekstiler, men realisterne siger altså noget andet.

Og så mangler vi tal for, hvad det reelt koster at indsamle og sortere de indsamlede tekstiler før de kan afsættes - og tallene skal være realistiske og ikke baseret på arbejdskraft, som stilles billigt eller gratis til rådighed via henvisning af bistandsmodtagere eller tilsvarende. Altså hvad koster det pr. ton at indsamle. Hvad koster det at sortere (husk husleje, varme, omklædningsfaciliteter og alle de andre følgeomkostninger). Og endelig: Hvor meget CO2 giver eller koster de samlede processer.

Dertil kommer omkostninger til erstatning af den manglende energi i forbrædningsanlægget og endelig det måske vigtigste af det hele: Er der nogen garanti for at de indsamlede materialer bliver genanvendt? Og er der nogen reel viden om genanvendelsen?

Vil man være djævlens advokat, kan levering til et tysk sortereanlæg med sikkerhed give registrering af materialerne som genanvendte i Danmark.

Men hvis det tyske sortereanlæg kan sælge materialet til genanvendelse, kan det med stor sandsynlighed afsættes til energigenvinding i Tyskland - via cementfabrikker, jernværker eller anden energikrævende industri. Og dermed give sortereanlægget en rimelig indtægt uden at det via sortering har medført mærkbare udgifter.

Det er med en rimelig sandsynlighed det, som sker med en væsentlig del af det danske plastaffald.