Teknologi muliggør eliminering af PFAS uden farlige restprodukter

SCWO-reaktor
Illustration: Aquarden Technologies ApS. Se større version
Ved hjælp af superkritisk vandoxidation har danske Aquarden Technologies udviklet reaktorer, der kan eliminere 99,99 procent af de ellers så svært nedbrydelige og meget sundhedsfarlige PFAS'er.
9. november 2021 kl. 05:30
errorÆldre end 30 dage

Efter fundet af det kræftfremkaldende og hormonforstyrrende stof PFOS i brandslukningsskum på en række af landets brandslukningsskoler, er stoffet og andre persistente organiske forurenere – der overordnet kaldes PFAS-stoffer – for alvor kommet på dagsordnen i den offentlige samtale herhjemme. 

Stoffer, der ikke bare kan have en række alvorlig sundhedsmæssige konsekvenser, men det er også stoffer, der er meget vanskelige at skaffe af vejen, da de ikke af sig selv nedbrydes i naturen eller i vores krop. 

Hidtil har man især brugt aktivt kul til behandling af PFAS-forurenet vand, som i nogen grad har kunnet binde dele af den PFAS, der florerede i vandet, hvorefter den sendes ind på højtemperatur forbrændingsanlæg og brændes af. 

Udfordringer er dog, at det aktive kul ingenlunde kan absorbere alt PFAS fra det forurenede vand. Endeligt kan selve forbrændingen ikke kan eliminere alt PFAS, ligesom forbrændingen resultere i en øvrige, farlige restprodukter som flussyre og svovlsyre, der er meget korrosive syrer.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.