Stort biogasanlæg har fået 187 mio. kr. i statsstøtte: Havde 38 lækager og 9,8 pct. metanudslip

Bånlev Biogas
Illustration: Skråfoto.
Bånlev Biogas havde store problemer med metan-læk, da anlægget blev undersøgt i en rapport fra Energistyrelsen. Ejerne lover forbedringer.
Indblik1. december 2021 kl. 14:12
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Da måle-eksperter i efteråret 2020 undersøgte et af Danmarks største biogasanlæg, Bånlev Biogas, fossede der så meget skadelig metan ud, at klimagevinsten ved anlægget er yderst tvivlsom. På Bånlev Biogas produceres der biogas via forgasning af husdyrsgødning og »andet organisk affald«.

I alt havde det østjyske anlæg 38 forskellige lækager og fik målt et tab metantab på 9,8 pct. af den samlede biogasproduktion, hvilket efter udbedringer senere kom ned på 8,4 pct. Målingen var en del af en større, opsigtsvækkende Rambøll-undersøgelse med bidrag fra DTU Miljø, Force Technology og Teknologisk Institut foretaget for Energistyrelsen.

Her blev i alt 69 ud af landets omkring 144 biogasanlæg undersøgt. 60 var repræsentativt udvalgt, mens 9 deltog frivilligt. De havde havde vægtet efter produktion i gennemsnit et metantab på 2,5 procent, hvilket er langt over den éne procent, styrelsen har forudsat for at nå klimamålet i 2030.

Anlæggene i Energistyrelsens rapport er anonyme, men det er lykkedes Ingeniøren at identificere Bånlev ved hjælp af blandt andet data og billeder fra rapporten.

Bånlev Biogas blev i juli 2019 overtaget af biogas-giganten, Nature Energy, der i dag har 11 anlæg herhjemme - og som regnes som en af verdens største producenter af biogas til gasnettet.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger